Hlavní obsah

Biskupství v Brně prošetřuje možné sexuální zneužívání dívky knězem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Možné „nevhodné počínání“ římskokatolického kněze ze Znojemska interně prošetřuje Biskupství brněnské. Podle informací na webu diecéze podala podnět na nevhodné jednání kněze osoba, která si již jednou na údajné sexuální obtěžování stěžovala. Po dobu prošetřování nebude duchovní pracovat jako farář a nepřijde ani do kontaktu s mládeží.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případ se začal psát už v roce 2019, kdy biskupství obdrželo oznámení o tom, že před třinácti lety mělo dojít ze strany kněze k sexuálnímu zneužívání.

Případ ve spolupráci s policií prověřovalo Okresní státní zastupitelství v Olomouci, ale došlo k závěru, že skutek se s největší pravděpodobností nestal, navíc i pokud by se prokázal, byl by již promlčený. Proto byl případ odložen.

„V prosinci loňského roku podala tatáž osoba další podnět k prošetření nevhodného jednání kněze. Na základě této skutečnosti bylo brněnským biskupstvím neprodleně zahájeno předběžné šetření a bylo učiněno preventivní opatření,“ stojí na webu biskupství.

„To se týká především pozastavení výkonu úřadu faráře, příkazu pobytu mimo farnost, zákazu pastorační práce s mládeží. Jmenovanému byl nařízen kontakt s psychologem a byl mu přidělen stálý dohled zkušeného tutora. Toto opatření se vydalo v rámci preventivní ochrany možné oběti,“ uvádí dále biskupství.

Podle Deníku.cz, který na případ upozornil, je důvodem podezření ze sexuálního zneužívání nezletilé dívky.

Nahé fotky dnes sdílejí i devítileté dívky. Podcenit prevenci se nemusí vyplatit

Děti

Reklama

Výběr článků

Načítám