Hlavní obsah

Papež má imunitu, předvolání do USA mu nehrozí

Právo, BBC, vpl, ARD

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vatikán

Papeže Benedikta XVI., jehož právníci obětí obviňují ze spoluzodpovědnosti za zatajování sexuálního obtěžování dětí knězi, nemohou předvolat k výpovědi u soudu v zahraničí, protože má jako hlava státu imunitu. Listu Corriere della Sera to řekl předseda vatikánského soudu Giuseppe dalla Torre s tím, že s Vatikánem udržuje diplomatické vztahy přes 170 států včetně USA.

Foto: Alessandro Bianchi , Reuters

Papež Benedikt XVI.

Článek

„Vatikán uznávají jako svrchovaný stát a Svatého otce za jeho nejvyššího přestavitele,“ podotkl. Reagoval tak na strategii advokátů zastupujících oběti v USA, kteří ve snaze dokázat zanedbání ze strany Vatikánu chtějí dosáhnout, aby papež pod přísahou vypovídal v soudní síni.

Giuseppe dalla Torre odmítl názory, že biskupové v USA mohou být pokládáni za zaměstnance Vatikánu, takže finální zodpovědnost by nesl jejich „šéf“. Současně popřel tvrzení některých amerických právníků a kritiků církve o tom, že dokumenty Vatikánu v letech 1962 až 2001 nabádaly místní biskupy k tomu, aby nenahlašovali případy sexuálního zneužívání občanským úřadům.

Vatikán může přijít o část příjmů ze SRN

Vatikánu hrozí, že kvůli aférám přijde o část příjmů, protože bohatou německou církev, jednoho z jeho nejštědřejších přispěvatelů, opouštějí nespokojení věřící.

Televize ARD uvedla, že například v Mnichově odešel z katolické i luteránské církve za první tři měsíce dvojnásobek věřících proti obvyklému počtu.

Katolická církev, k níž se hlásí asi třetina Němců, v roce 2008 získala podle spolkového ministerstva financí asi 5,2 miliardy eur (132 miliard korun).

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám