Hlavní obsah

Papež František poprvé svatořečil, 800 italských mučedníků a dvě ženy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Papež František v neděli na Svatopetrském náměstí ve Vatikánu vedl obřad, při němž zařadil mezi svaté 800 jihoitalských mučedníků z 15. století a dvě ženy, které žily v 19. a 20. století v Latinské Americe. Jde o první svatořečení Františkova pontifikátu. K obřadu se sjely tisíce věřících.

Foto: Tony Gentile, Reuters

Papež František při obřadu svatořečení ve Vatikánu

Článek

Svatým se stává blahoslavený Antonio Primaldo s dalšími asi 800 mučedníky z Otranta na jihu Itálie. Primaldo se živil jako krejčí a když roku 1480 přímořské město obsadili sultánovi vojáci, dali mužům možnost zachránit si životy tím, že se vzdají své víry a přijmou islám.

Primaldo spoluobčany povzbuzoval, aby to nečinili, a byl prvním z 800 mužů, jež sultánovi vojáci popravili.

Foto: Gregorio Borgia, ČTK/AP

Svatopetrské náměstí ve Vatikánu zaplnily při obřadu svatořečení tisíce poutníků.

Jako vůbec první člověk z Kolumbie se stává svatou Laura Montoyová Upeguiová, která na začátku 20. století založila misii, jež se zasloužila o pomoc indiánům v době, kdy byli považováni za druhořadé občany.

Mexičanka María Guadalupe Garcíová Zavalaová se vyznamenala pomocí chudým a ochranou katolíků před vládním pronásledováním ve 20. letech minulého století.

O svatořečení těchto osob rozhodl v únoru ještě minulý papež Benedikt XVI. v den, kdy oznámil své rozhodnutí odejít z čela katolické církve. František byl do čela církve zvolen v březnu.

Reklama

Související témata:

Související články

Benedikt XVI. fyzicky sešel

Kolínský arcibiskup a kardinál Joachim Meisner, kolega emeritního papeže Benedikta XVI. (86), se zhrozil nad tím, jak prudce se zhoršil zdravotní stav bývalé...

Vatikán vyšle na Velehrad zvláštního vyslance

Papež František na červencovou pouť k uctění věrozvěstů Cyrila a Metoděje, kam byl zván, vyšle zvláštního zmocněnce. Je jím záhřebský arcibiskup Josip Bozanić....

Výběr článků

Načítám