Hlavní obsah

Palestinci si do Francie přijeli pro milióny dolarů pomoci

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PAŘÍŽ

V Paříži v pondělí probíhá jednodenní mezinárodní konference zaměřená na oživení politiky a ekonomiky palestinské samosprávy. Setkání se uskutečnilo v době obnovených jednání o míru Izraele s Palestinci po listopadové blízkovýchodní konferenci v americkém Annapolisu.

Článek

Palestinská území mohla ještě před zahájením dárcovské konference v Paříži počítat se získáním pomoci v úhrnné výši 1,35 miliardy dolarů (asi 25 miliard korun). Vyplynulo to z vyjádření velkých sponzorů - Evropské unie, Spojených států a Japonska.

Slíbené příspěvky palestinské samosprávěDárceČástka (v mil. dolarů)USA550 Evropská komise 650 Japonsko 150

Palestinský premiér Salám Fajad řekl, že konferenci bude možno považovat za úspěch, pokud se na ní podaří získat sliby pomoci ve výši 5,6 miliardy dolarů na příští tři roky. Fajad řekl, že je v tomto směru optimista.

Konference se účastní zástupci skoro 90 zemí a mezinárodních organizací včetně generálního tajemníka OSN Pan Ki-muna. Zastoupeny jsou také Česká republika a Slovensko.

Dlouhá cesta z Annapolisu

Setkání má podpořit proces, jehož rámec byl dohodnut minulý měsíc v americkém Annapolisu. Zástupci hostujících USA, Izraele a palestinské správy si stanovili uzavření míru mezi židovským státem a Palestinci do konce příštího roku. Minulý týden zahájená rozhovory však naznačil, že překonat neshody bude pro obě zainteresované strany obtížné.

Mírový proces ohrožuje také katastrofální stav palestinské ekonomiky, na který mimo jiné upozornil v pátek v neobvykle politické výzvě Mezinárodní červený kříž.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám