Hlavní obsah

Otevřete hranice, skandují migranti u maďarského Röszke. Policie jen přihlíží

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť
Aktualizováno

Situace na srbsko-maďarské hranici u vesnice Röszke je od rána napjatá. V Maďarsku začaly od úterý platit přísnější zákony postihující nelegální přechod hranice. Úřady navíc v noci uzavřely poslední volný průchod na železniční trati ze Srbska do Maďarska. Na hraničním přechodu u Röszke se hromadí běženci, které maďarská policie odmítá pustit dál.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Migranti čekají ve frontě na oficiálním hraničním přechodu pro pěší v RöszkeVideo: Reuters

 
Článek

Na srbskou stranu u vesnice Chorgoš od úterního rána přicházejí další migranti a hlasitě se dožadují volného průchodu do Maďarska. Je jich tam zhruba 1500. Přechod Chorgoš-Röszke měl být otevřený v sedm hodin ráno, ale zůstává dál uzavřený.

Uprchlíci začali skandovat anglicky „Otevřete hranice“. Reagují tak na každý přelet policejního vrtulníku, který krouží nad tímto místem.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Starosta obce Chorgoš István Bacskulin má obavy, že se běženci pokusí přejít hranici násilně. „Byl jsem ráno na hranici a situace je napjatá. Hranice je nadále uzavřena,“ řekl televizi HírTV. Ta uvedla, že před devátou hodinou dorazily na maďarskou stranu pomezí značné policejní posily.

Foto: MTI.hu

Maďarský hraniční přechod Röszke

Foto: MTI

Migranti čekají na srbské straně

Bezpečnostní poradce maďarského premiéra György Bakondi v souvislosti s aktuální situací nevyloučil ani vyhlášení krizového stavu. „Podmínky k tomu jsou dané a touto otázkou se bude zabývat vláda na svém úterním zasedání,“ dodal.

Předseda poslanecké frakce maďarské vládní strany FIDESZ Antal Rogán už vládu k vyhlášení krizového stavu vyzval.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Běženci přenocovali na srbsko maďarské hraniciVideo: Reuters

Přísnější postihy

Od půlnoci z pondělí na úterý začala platit tvrdší opatření namířená proti nelegálnímu překračování maďarských hranic.

Od této chvíle je například trestným činem ilegální překročení hranice i poškození bezpečnostní bariéry na pomezí se Srbskem.

Pokud uprchlíci překročí hranice nelegálně, policisté je zadrží a úřady následně vyhostí. Navíc jim hrozí až tříleté vězení. Za převaděčství může být udělen až dvacetiletý nepodmíněný trest.

Foto: MTI

Maďarští vojáci a policisté zadrželi skupinu ilegálních migrantů, kteří se pokusili dostat přes bariéru na hranicích se Srbskem.

Foto: MTI

U Röszke migranti prostříhali bariéru

Bariéru na srbsko-maďarské hranici v úterý nad ránem poškodila skupina 16 běženců.  Zátaras prostříhali jen několik set metrů od oficiálního hraničního přechodu u obce Röszke. Maďarská policie je zadržela a bude vůči nim postupovat už podle nových pravidel.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Policie v pondělí v noci uzavřela poslední volnou cestu po železniční trati ze Srbska do MaďarskaVideo: Reuters

U bariéry na hranicích hlídají policisté a vojáci. Je jich celkem na sedm tisíc. Mají za úkol především bránit poškozování zátarasu.

Podle nových pravomocí mohou v případě vlastního ohrožení použít k obraně gumové projektily a slzný plyn.

V pondělí překročilo srbsko-maďarské hranice rekordních 9380 migrantů. Pro srovnání - doposud činil rekord 5809 uprchlíků za den. Maďarské úřady ho zaznamenaly v neděli.

Vynutit dodržování zákonů

V Maďarsku začala od úterý také platit nová pravidla pro vyřizování žádostí o azyl. Žadatele čeká zrychlené řízení, které bude probíhat ve speciálních kontejnerech přímo na hranici se Srbskem.

Foto: MTI

Migranti čekají u kontejnerů, kde úředníci vyřizují jejich žádosti o azyl.

U dálnice je zhruba 50 kontejnerů, kde po jedenácté hodině začalo vyřizování žádostí o azyl. Server origo.hu uvedl, že na podání žádosti čeká několik stovek běženců. Vcházejí do kontejnerů dveřmi ze srbské strany. Rovněž na srbské straně musí počkat na odpověď.

Budapešť zdůraznila, že tyto kontejnery nepovažuje za území Maďarska, tudíž neúspěšní žadatelé budou okamžitě vraceni do Srbska. Šanci na získání azylu v Maďarsku mají především Syřané, kteří mají platné doklady.

Foto: MTI

Uprchlíci na srbské straně hranice

Maďarský premiér Viktor Orbán v této souvislosti zdůraznil, že hranice nejsou uzavřeny hermeticky. „Chceme pouze vynutit dodržování zákonů,“ uvedl Orbán v televizi TV2.

„Narušitele hranic policie zadrží a vyhostí,“ upozornil.

Předseda maďarské vlády upřesnil, že pokud uprchlík nepodal žádost o azyl už na území Srbska, bude jeho žádost v Maďarsku okamžitě odmítnuta.

„Srbsko totiž považujeme za bezpečnou zemi,“ zdůraznil.

Srbsko migranty nechce

Podle maďarské televize M1 sekretář srbského ministerstva sociálních věcí Nenad Ivaniševič upozornil, že Srbsko migranty vrácené z Maďarska nepřevezme. „Nepřijmeme je i za cenu toho, že Srbsko na hranici postaví armádu,” prohlásil Ivaniševič.

Srbsko bude akceptovat jen osoby, které budou poslány zpět na základě readmisní dohody. Ta se však podle něj na většinu uprchlíků nevztahuje, protože srbsko-maďarskou hranici překročili nezákonně. Jak dodal, readmisní dohoda předpokládá potvrzení země původu a státní občanství migranta.

Foto: MTI

Migranti strávili noc ve stanech před hraničním přechodem a nyní se dožadují otevření hranice

„Pokud je chtějí vrátit, tak je musí vrátit do Řecka. To je první členská země Evropské unie, kam vkročili,“ konstatoval Ivaniševič.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám