Hlavní obsah

Orbánův FIDESZ ignoroval schůzi parlamentu o vstupu Švédska do NATO

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Poslanci vládní stany FIDESZ se nezúčastnili pondělní mimořádné schůze maďarského parlamentu o vstupu Švédska do Severoatlantické aliance iniciované opozicí. Maďarsko je poslední členskou zemí Aliance, která vstup Švédska do NATO ještě neratifikovala.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Viktor Orbán

Článek

O ratifikaci vstupu Švédska do NATO se nakonec vůbec nehlasovalo, protože předsedající konstatoval, že parlament není usnášeníschopný. Při schvalování programu schůze se ve 199členném parlamentu prezentovalo jen 51 poslanců.

Opoziční poslanci v rozpravě označili nepřítomnost vládních poslanců za ostudu. „Jejich nepřítomnost je mimořádně trapná,“ uvedl poslanec za opoziční stranu Politika může být jiná Máté Kanász-Nagy. Poslankyně opoziční Demokratické koalice Ágnes Vadaiová řekla, že premiér Viktor Orbán slouží zájmům ruského prezidenta Vladimíra Putina. „Orbán se chce zalíbit Putinovi a poškozuje tím jednotu NATO,“ řekla Vadaiová.

FIDESZ tvrdí, že s ratifikací otálí kvůli kritice od některých švédských politiků na adresu Budapešti, která se týká zhoršování stavu demokracie v Maďarsku. Strana ve svém prohlášení uvedla, že k ratifikaci by mohlo dojít na řádné schůzi parlamentu, která začne až 26. února.

Pusťte hned Švédsko do NATO. Maďarsko začíná Američanům lézt na nervy

Evropa

Strana premiéra Viktora Orbána by přivítala, pokud by před ratifikací navštívil Budapešť švédský premiér Ulf Kristersson. „Pokud jde pro Švédsko o důležitou věc, pak samozřejmě švédský premiér přijede do Budapešti,“ uvedli zástupci vládní strany v prohlášení zaslaném agentuře Reuters. Kancelář švédského premiéra ani švédské ministerstvo zahraničí se k věci nevyjádřily.

Šéf maďarské diplomacie Péter Szijjártó řekl, že by bylo fér, kdyby Kristersson před ratifikací navštívil Budapešť. Připomněl, že před ratifikací v Turecku švédský premiér také jel do této země.

Otírají si nohy o Maďarsko

Předseda maďarského parlamentu László Kövér (FIDESZ) před časem řekl, že on sám vstup Švédska nepodporuje s tím, že stejně není kam pospíchat. „Přivítal bych, pokud by mi naši nadějní spojenci dali šanci s klidným svědomím změnit názor,“ uvedl Kövér v rozhovoru pro web index.hu. Na otázku, zda není pro Maďarsko nepříjemné, že je poslední členskou zemí, která neratifikovala vstup severské země do NATO, řekl, že to necítí vůbec špatně, pokud to není nepříjemné Švédům.

Kövér má už prý dost toho, že si každý „otírá nohy“ o Maďarsko. „Tento cirkus by už dávno skončil, pokud by pan (generální tajemník NATO Jens) Stoltenberg vynaložil jen polovinu snahy na přesvědčování švédských politiků, než kolik energie vynaložil odkazováním na nás,“ zdůraznil.

Švédsko požádalo o vstup do NATO v květnu 2022. Švédsko se spolu s Finskem rozhodly vstoupit do NATO po ruské invazi na Ukrajinu. Předtím byly obě severské země mnoho desetiletí mimo vojenské pakty. Finsko se stalo členem NATO na začátku dubna loňského roku.

Maďarsko je poslední zemí Severoatlantické aliance, která rozšíření o Švédsko ještě nechválila, a to navzdory ujišťování maďarských politiků, že Budapešť poslední nebude. Se souhlasem totiž otálelo i Turecko, které mělo své podmínky, prezident Recep Tayyip Erdogan však na konci ledna po bezproblémovém souhlasu parlamentu připojení Švédska podepsal a Orbána předběhl.

Podmínkou pro vstup skandinávské země do NATO je souhlas všech jeho členů.

Erdogan podepsal vstup Švédska do NATO

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám