Hlavní obsah

Orbán: Sankce neurychlily konec války na Ukrajině

– Budapešť

Maďarský premiér Viktor Orbán řekl, že podle představ Evropské unie měly protiruské sankce urychlit ukončení války na Ukrajině, ale to se nestalo. „Sankce nepřiblížily mír ani o milimetr, ale způsobily problémy,“ uvedl Orbán v pátek v pravidelném rozhovoru pro rádio Kossuth.

Foto: Bernadett Szabo, Reuters

Viktor Orbán

Článek

„Ukrajinci jsou v těžké situaci a Rusové mohou pokračovat ve válce. Takže politika sankcí nedosáhla svého cíle a byla chybná,“ konstatoval Orbán, aniž by upřesnil, jak by se konflikt vyvíjel bez sankcí.

Orbánovo Maďarsko je dlouhodobě zdaleka největším spojencem Kremlu mezi zeměmi EU. Nepodílí se na vojenské pomoci Ukrajině a ministr zahraničí Péter Szijjártó je v Moskvě častým hostem.

Přesto nedávno Orbán překvapil, když označil ruskou invazi na Ukrajinu za jasnou agresi a podpořil územní celistvost napadené země. Jeho postoje jsou nicméně nejednoznačné už od začátku konfliktu; v zahraničí mluví a jedná často jinak než doma. Příkladem jsou právě protiruské sankce, které Orbán pro maďarské publikum ostře kritizuje a označuje je za příčinu enormního nárůstu cen energií i vysoké inflace. Přitom pro ně hlasoval.

Orbán otočil: Suverénní Ukrajina je třeba, aby Rusko nebylo hrozbou pro Evropu

Válka na Ukrajině

Ve středu Evropská komise navrhla zablokovat Maďarsku výplatu 7,5 miliardy eur (183 miliard korun) ze strukturálních fondů Evropské unie kvůli trvajícím nedostatkům v boji s korupcí a při kontrole veřejných zakázek. O návrhu budou hlasovat jednotlivé země a Orbán usiluje o uvolnění těchto prostředků.

Opět viní „bruselské byrokraty“

Pro evropskou ekonomiku nastane podle Orbána velký problém od 5. prosince, kdy vstoupí v platnost zákaz dovozu ruské ropy do Evropské unie a to způsobí další potíže evropskému hospodářství.

„Nás se to netýká. Maďarsko může dovážet ruskou ropu. Problémem bude cena,“ dodal maďarský premiér.

Je to přitom právě Maďarsko, které má jako jediná země EU problémy s dodávkami pohonných hmot na čerpací stanice. Ze zhruba 2000 benzínek v zemi jich je kolem pěti stovek na suchu vinou zastropování cen.

Z chystaného embarga na ruskou ropu bude dočasně vyřazena přeprava ropy ropovodem Družba zásobujícím nejen Maďarsko, ale také Českou republiku a Slovensko. ČR bude na rozdíl od ostatních zemí moci také až do prosince příštího roku dovážet produkty z ruské ropy z rafinerií v jiných zemích EU.

Orbán varoval, že „bruselští byrokraté“ chtějí rozšířit protiruské sankce také na plyn a atomovou energii. „Z toho musíme dostat také výjimku,“ zdůraznil předseda maďarské vlády.

Maďarským čerpacím stanicím docházejí pohonné hmoty

Ekonomika

Reklama

Výběr článků

Načítám