Hlavní obsah

Orbán dostal ve Vídni od Nehammera studenou sprchu v přímém přenosu. Kvůli migrantům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vídeň

Rakouský kancléř Karl Nehammer na páteční společné tiskové konferenci zpražil maďarského premiéra Viktora Orbána. Ten se chlubil tím, že jeho země je jediným místem Evropy bez migrantů. Nehammer na ta slova reagoval poukázáním na skutečnost, že to je proto, že většina lidí Maďarskem jen prochází a končí v Rakousku.

Foto: Heinz-Peter Bader, ČTK/AP

Rakouský kancléř Karl Nehammer na společné tiskové konferenci ve Vídni poslouchá chlubení maďarského premiéra Viktora Orbána, že Maďarsko je jediným místem Evropy bez migrantů.

Článek

„Je sice pravda, že se ilegální migranti v Maďarsku nezdržují, ale z 80 procent přicházejí přes Maďarsko do Rakouska a my pak máme 109 tisíc žádostí o azyl a Maďarsko 45,“ řekl Nehammer na společné tiskové konferenci s Orbánem a srbským prezidentem Aleksandarem Vučičem.

Orbánovy evergreeny: Kritika EU a Sorose

Rakouský kancléř se takto vyjádřil poté, co Orbán podle APA využil dotazu maďarské státní televize MTV k „sebechvále“ doprovázené kritikou Evropské unie a filantropa maďarského původu George Sorose.

„Jsme jediným místem bez migrantů v Evropě,“ citovala APA Orbána, podle něhož je to zásluhou právních i fyzických překážek bránících migraci. Migranti například mohou vstoupit na maďarské území jen s kladně vyřízenou žádostí o azyl. Kromě toho je na hranicích plot, připomněl Orbán.

„Všechno je to bla bla bla…“ Ukrajinský ministr zahraničí už nechce vyvracet Orbánovy argumenty

Zahraniční

„Neříkám, že migranti nemohou někdy přeskočit na druhou stranu, ale větší část dokážeme zastavit a vůbec nemohou přicházet jako migranti do Rakouska,“ tvrdil Orbán.

Kromě toho šéf maďarské vlády znovu kritizoval údajné „nucené přerozdělení“ migrantů schválené nedávno unijními ministry vnitra. Podle Orbána to je pro migranty „pozvánka“, aby se vydali na cestu. Proto prý Maďarsko najde prostředky a cesty, jak nemuset toto rozhodnutí realizovat.

Maďarský předseda vlády také poznamenal, že jeho země chrání Evropu před migračním tlakem.

Také Nehammer a Vučić se na tiskové konferenci také pochválili. Rakouský kancléř zdůraznil, že všechny tři země společně zatáhly za migrační brzdu.

Žádostí o azyl ubylo

Na náměstí Ballhausplatz se během tripartitního jednání ozývaly protesty. Zhruba tucet aktivistů dávalo hlasitě najevo, že jsou všichni uprchlíci v Rakousku vítáni. Pobavení vyvolala jedna urážka směrem k rakouskému kancléři, když se z hloučku lidí ozvalo: „Nehammere, ty gangstere, brzy budeš mimo hru.“

Podle rakouského spolkového kancléřství od letošního ledna do května klesl počet žádostí o azyl o 20 procent ve srovnání se stejným obdobím loňského roku.

Nemluvte nám do migrace, my vám to taky neděláme, řekl Orbán Němcům

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám