Hlavní obsah
Online

ON-LINE: Šanci vést novou polskou vládu má podle odhadů spíš Tusk než Kaczyński

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Konzervativní Právo a spravedlnost (PiS) Jarosława Kaczyńského podle exit pollů se ziskem 36,8 procenta vyhrálo volby a udrží se u moci i třetí volební období za sebou. Opoziční Občanská platforma (PO) Donalda Tuska je druhá s 31,6 procenty hlasů. Vysoká byla účast ve volbách. Lídr Práva a spravedlnosti Kaczyński už v projevu řekl, že jeho strana opět vyhrála volby.

Článek

Pokud by výsledky dopadly podle exit pollů, byl by sice Kaczyński vítězem, ale těžko by hledal koaliční partnery pro většinovou vládu.

Optimisticky se ovšem v projevu tvářil i lídr opozice Donald Tusk. Řekl, že opoziční blok jasně zvítězil. Pokud by totiž výsledky dopadly tak, jak exit polly ukazují, měly by opoziční strany v Sejmu většinu 248 hlasů ze 460.

Výsledky exit pollů, které vycházejí z toho, jak lidé odpovídají, koho volili při odchodu z volební místnosti, se mohou velmi mýlit.

PiS by podle těchto průzkumů měla v Sejmu 200 mandátů, Občanská platforma 163, Třetí cesta 55, Nová levice 30 a Konfederace 12.

Polské parlamentní volby 2023: Vše, co potřebujete vědět

Volby

Výsledky budou ráno

Žádné průběžné výsledky sčítání dosud nebyly publikovány. Očekává se, že relevantní čísla budou k dispozici až brzy ráno.

Třetí cesta spokojena

Nadšena z výsledků voleb je uskupení Třetí cesta, koalice stran Polsko 2050 Szymona Holownii a Polské lidové strany. Očekávalo výsledek kolem osmi procent, nakonec má 13 procent.

Jako hlavní cíl si tato koalice stanovila ukončit vládu Práva a spravedlnosti.

Je to potenciální koaliční partner Občanské platformy.

Foto: Michal Dyjuk, ČTK/AP

Lídři třetí cesty Władysław Kosiniak-Kamysz (vlevo) a Szymon Holownia ve své centrále ve Varšavě

Vysoká volební účast

Parlamentní volby přitáhly nebývale vysoký počet lidí, hlasovat přišlo 72,9 procenta oprávněných voličů. Před čtyřmi lety byla účast výrazně nižší, a to 61,7 procenta.

K volbám se letos zaregistrovalo rekordních více než 608 000 Poláků v zahraničí. Celkem bylo oprávněných voličů asi 29 milionů.

Na některých místech se stále volí

Několik volebních místností v Polsku je stále otevřeno a volí se v nich. Volby sice skončily v 21:00, někde ale byly takové fronty zájemců, že se stále volí. Možnost budou mít všichni, kteří přišli do fronty právě před 21:00.

Vítězem se cítí Tusk i Kaczyński

Za vítěze polských voleb se po zveřejnění exit pollů považují oba hlavní rivalové, Donald Tusk i Jarosław Kaczyński. Šéf strany Právo a spravedlnost (PiS) ale připustil, že může mít potíže se sestavováním koalice.

„Výsledky exit pollů jednoznačně ukazují, že nastal jednoznačný konec vládnutí PiS,“ řekl Tusk.„Vyhráli jsme demokracii, svobodu, vyhráli jsme naše milované Polsko,“ dodal rozjásaný šéf Občanské platformy a polský premiér z let 2007 až 2014.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Podporovatelé Donalda Tuska a jeho opoziční platformy komentuje výsledky exit pollů

Kaczyński ale prohru zatím neuznal. „Je to velký úspěch, čtvrté vítězství v dějinách naší strany,“ prohlásil. „Nedovolíme, aby Polsko ztratilo to, co je nejcennější, tedy nezávislost, právo rozhodovat o vlastním osudu,“ dodal s tím, že ale není jisté, zda se jeho strana udrží u moci, protože nemusí sestavit dost silnou koalici. Nemá totiž žádného jasného partnera pro vládnutí. Tři ze čtyř dalších uskupení, která se do Sejmu dostala, se od ní distancují a ani čtvrtá Konfederace se do spojení s PiS nehrne.

Mandáty podle exit pollů

Podle exit pollů v 460 členném Sejmu by Právo a spravedlnost mělo 200 mandátů. Opoziční občanská platforma pak 163, Třetí cesta 55 , Nová levice 30 a Konfederace 12.

Prognóza pro opoziční strany Občanská platforma, Třetí cesta a Nová levice určuje 248 křesel, což je 18členná většina v Sejmu. Jarosław Kaczyński tak bude vládu sestavovat jen těžko. Případné spojenectví s Konfederací mu nestačí.

Jde však stále jen o odhady.

Foto: Aleksandra Szmigiel, Reuters

Lídr konzervativního hnutí Právo a spravedlnost Jarosław Kaczyński komentuje výsledky exit pollů

Právo a spravedlnost zřejmě vyhrálo, vládu bude sestavovat jen těžko

Exit polly po polských volbách

Podle exit pollů zveřejněných po uzavření volebních místností by zvítězilo hnutí Právo a spravedlnost Jarosława Kaczyńského s 36,8 procenta hlasů, opoziční Občanská platforma Donalda Tuska by měla 31,6 procenta.

Třetí cesta, která se netají případným spojenectvím s Tuskem, 13 procent. Nová levice by měla 8,6 procenta, Konfederace pak 6,2 procenta.

Exit polly jsou výsledky dotazování lidí na to, jak volili, když opouštějí volební místnost. Jejich přesnost je ošemetná.

Ve třech volebních místnostech ohlášena bomba

Ve Varšavě byla ve třech volebních místnostech ohlášena bomba. Policie je evakuovala a místa kontroluje.

Člen okrskové volební komise nadýchal přes dvě promile

Více než dvě promile alkoholu nadýchal 45letý člen jedné z okrskových volebních komisí ve Vratislavi. Na jeho stav upozornili podle TVN 24 voliči.

Případem se zabývá policie.

V zahraničí se k volbám zaregistrovalo rekordních 608 000 Poláků

K volbám se letos zaregistrovalo rekordních více než 608 000 Poláků v zahraničí. Před polskými zastupitelskými úřady v Británii se vytvořily fronty. Podobná situace je v Bruselu i v Barceloně, fronty se stály také v Berlíně, Haagu či Washingtonu. V USA ale hlasování již skončilo.

Hlasovat naopak nemohli kvůli válečnému stavu Poláci na Ukrajině, volby byly zrušeny vzhledem ke konfliktu na Blízkém východě také v Izraeli.

Jeden z lídrů Nové levice přišel k volbám se svým partnerem

Mezi vůdci polských politických stran, kteří už odevzdali svůj hlas, je také Robert Biedroń, který se jako první známý politik v Polsku přihlásil k homosexualitě.

Volit přišel se svým partnerem a pochlubil se tím na sociální síti X v příspěvku s titulkem „My už máme po, a vy?“

Ve Štětíně zatím přišlo k volbám 62 procent voličů

V polském Štětíně přišlo k 17. hodině k volbám 62 procent oprávněných voličů, informoval web wiadomosci.wp.pl.

Pro srovnání: při minulých volbách ve stejnou dobu činila účast v parlamentních volbách v přístavním městě 44 procent a v prezidentských 53 procent oprávněných voličů.

V Lodži zemřel volič při hlasování

Volič zemřel ráno při hlasování ve volební místnosti na sídlišti Rietkinia v Lodži. „Členové komise museli rozhodnout, zda hlasovací místo uzavřou po dobu, co tam ležela zesnulá osoba,“ řekl Robert Sira, člen lodžské obvodní volební komise s tím, že hlasovací místo v sídlištní základní škole zůstalo otevřené.

Členové volební komise dospěli k závěru, že tato tragická událost vzhledem k časné hodině neměla na průběh voleb vliv.

Účast bude až 70 procent

Volební účast by měla být mezi 65 a 70 procenty. Plyne to z nejnovějších údajů Celostátní volební komise. Pokud by se číslo potvrdilo, bylo by to nejvíce od roku 1989.

Poláci stojí na volby fronty

Hlasování v Polsku provází zájem voličů, podle stanice TVN24 se před mnohými volebními místnosti tvořily a stále tvoří fronty. Na možnost odvolit si musel počkat hlavní favorit voleb Jarosław Kaczyński, šéf národně konzervativní strany Právo a spravedlnost (PiS), který volil ve Varšavě, i jeho hlavní rival Donald Tusk, šéf opoziční Občanské platformy. jenž rovněž odevzdal svůj hlas v polské metropoli.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Jarosław Kaczyński, šéf strany Právo a spravedlnost, volil ve Varšavě

Volební místnosti se otevřely v sedm ráno a například v Lodži, třetím největším polském městě, do jedné z nich v první minutě přišlo 14 lidí. Fronty se tam tvořily celé dopoledne.

„Bydlím naproti volební místnosti. Nepamatuji, že bych kdy něco takového viděl,“ poznamenal podle TVN 24 jeden z obyvatel Lodži.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Donald Tusk, šéf opoziční Občanské platformy, odevzdal svůj hlas v jedné z varšavských volebních místností

Fronty se podle stanice stály i před dvěma volebními místnostmi v Berlíně. Naproti Braniborské bráně se seřadily podle svědků desítky polských voličů. Obdobná situace byla také v nizozemském Haagu či ve Washingtonu.

NačítámNačíst starší příspěvky
Související témata:

Výběr článků

Načítám