Hlavní obsah

Rusku se nechce platit. Protestuje proti předávání zabaveného majetku Ukrajině

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rusko rozhodně nehodlá mlčet k rozhodnutí USA použít zabavené prostředky „sankcionovaných“ ruských podnikatelů pro potřeby Ukrajiny. Prohlásil to ve čtvrtek kremelský mluvčí Dmitrij Peskov v reakci na oznámení amerického ministra zahraničí Antonyho Blinkena během jeho návštěvy v Kyjevě.

Foto: Tass, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

Podle Peskova vnímá Rusko americké rozhodnutí předat Ukrajině zabavený ruský majetek „zcela negativně“, uvedla ruská státní agentura TASS.

„Odporuje to všemu, co si lze z hlediska mezinárodního i národního práva jednotlivých států představit. Jakmile se naskytne možnost, budeme samozřejmě naše práva bránit,“ ujistil.

Foto: Brendan Smialowski, ČTK/AP

Americký ministr zahraničí Antony Blinken a jeho ukrajinský protějšek Dmytro Kuleba před jednáním v Kyjevě.

Jakékoliv zadržování finančních prostředků souvisejících se státním, soukromým či smíšeným majetkem Ruské federace v zahraničí je podle něj nezákonné. „Ani jediný případ neunikne pozornosti,“ slíbil podle webu korrespondent.net.

Blinken na návštěvě v Kyjevě oznámil, že USA předávají Ukrajině majetek ruských oligarchů, který byl zabaven v rámci sankcí a měl by nyní být použit na podporu ukrajinských válečných veteránů.

„Ti, kdož přispěli k Putinově agresivní válce, by za to měli zaplatit,“ dodal Blinken. Podle listu Ukrajinska pravda má jít o 5,4 milionu dolarů (122 milionů korun).

Ať za to zaplatí. USA předávají zabavený majetek ruských oligarchů Ukrajině

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám