Hlavní obsah

Estonsko použije zmrazený ruský majetek k obnově Ukrajiny

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Estonsko by se v následujících měsících mohlo stát první zemí Evropské unie, která zavede mechanismus, jenž umožní využití ruského majetku, který byl zabaven v rámci sankcí uvalených kvůli ruské invazi na Ukrajinu. S odkazem na estonskou náměstkyni ministra zahraničí Kylliku Sillaste-Ellingovou to ve své zprávě uvedl úřad ukrajinského prezidenta. Novinkám to posléze potvrdila tisková mluvčí estonského ministerstva zahraničí Kerstin Meresmová.

Foto: Ukrajinská prezidentská kancelář

Jednání Ihora Žovkvy s Kyllikou Sillaste-Ellingovou

Článek

„Oceňujeme vaše vůdčí postavení při využívání ruských aktiv pro obnovu Ukrajiny,“ uvedl v oficiální zprávě zástupce vedoucího kanceláře ukrajinského prezidenta Ihor Žovkva, který se v pondělí sešel se Sillaste-Ellingovou. Ta ovšem zatím neuvedla, kdy tento právní rámec vstoupí v platnost.

„Estonsko bude prvním evropským státem, který zavede právní mechanismy pro řešení této otázky,“ uvedl dále Žovkva, který dodal, že se tak Tallinn stane důležitým příkladem pro ostatní země.

Podle listu The New Voice of Ukraine během svého setkání mimo jiné jednali o vzájemném úsilí o vyvození odpovědnosti Ruska za válku na Ukrajině nebo o snahách Estonska o zřízení zvláštního tribunálu pro vyšetřování ruských válečných zločinů.

Tisková mluvčí estonského ministerstva zahraničí Kerstin Meresmová Novinkám potvrdila, že se estonský ministr zahraničí Margus Tsahkna chystá poslat návrh zákona do legislativního procesu. „Ministr předloží v následujících měsících tuto iniciativu parlamentu,“ řekla Novinkám Meresmová. „Ten ji pak musí ještě schválit,“ dodala.

Deset miliard korun

Česká republika podle tiskové mluvčí ministerstva financí Michaely Lagronové zmrazila ruský majetek v hodnotě zhruba 10 miliard korun. „Někdy je to více, někdy méně,“ řekla Novinkám Lagronová s tím, že při zabavení nelze vždy dělat posudek odhadující přesnou hodnotu majetku.

Podle Daniela Drakea, tiskového mluvčího ministerstva zahraničí, ovšem zatím nelze tento majetek použít na obnovu Ukrajiny.

„Vlastníkem jsou stále sankcionované osoby, pouze jim neumožňujeme s majetkem nakládat. (…) Pracujeme na unijním řešení použití výnosů ze zmražených prostředků,“ řekl Novinkám Drake, který dodal, že by se jednalo primárně o prostředky Ruské národní banky.

Sankcím čelí i Kadyrovova matka. Hranice padly, udělám cokoliv, běsní čečenský lídr

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám