Hlavní obsah

Odpůrce války Naděždin odevzdal podpisy ke kandidatuře. Putina smí kritizovat až překvapivě otevřeně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Odevzdání 105 tisíc podpisů Ústřední volební komisi ve středu oznámil Boris Naděždin, který se chce v březnových ruských prezidentských volbách postavit obhajujícímu šéfovi Kremlu Vladimiru Putinovi. Komise má nyní deset dnů na to, aby podpisy prověřila a rozhodla, zda Naděždina jako kandidáta do prezidentských voleb zaregistruje.

Boris Naděždin doručil archy s podpisy ruské Ústřední volební komisiVideo: Reuters

 
Článek

Podle Naděždinova volebního štábu se napříč Ruskem podařilo nasbírat více než 200 tisíc podpisů, vybrána byla jen část. „Bude třeba odevzdat 105 tisíc dokonalých podpisů. Takové, na kterých nelze najít žádnou chybu,“ vysvětloval už dříve politik, jehož do voleb nominovala neparlamentní strana zvaná Občanská iniciativa.

Foto: Shamil Zhumatov, Reuters

Boris Naděždin nese archy s podpisy ruské Ústřední volební komisi

Zatím není jasné, zda jej Ústřední volební komise skutečně zaregistruje. Zpravodajský telegramový kanál Vjorstka s odvoláním na zdroje blízké Kremlu už dříve napsal, že úřad jej do voleb pustit nehodlá.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Lidé v Moskvě stojící ve frontě na podpis podpory Naděždinovy kandidatury

Samotný Kreml přes mluvčího Dmitrije Peskova už vzkázal, že Naděždina za Putinova soupeře vůbec nepovažuje. V médiích i ruské opozici se přitom spekuluje, zda nejde jen o nastrčeného kandidáta, který má vyvolat zdání politické soutěže.

Putinovi se rýsuje vyzyvatel. Naděždin ohlásil sto tisíc podpisů, stojí se na něj fronty

Evropa

Faktem je, že Naděždin je až překvapivě otevřeným kritikem jak Putina, tak nynějšího vojenského ruského angažmá na Ukrajině. „Prakticky v Rusku zničil klíčové instituce moderního státu Rusko. Mým úkolem bude tyto instituce obnovit,“ sepsul Naděždin Putina v rozhovoru s britskou stanicí BBC.

„Mým prvním úkolem bude zastavit konflikt s Ukrajinou a poté obnovit normální vztahy mezi Ruskem a západním společenstvím,“ dodal.

Sám přitom realisticky připouští, že nadcházející volby zřejmě nevyhraje. „Mým cílem je změnit Rusko. Možná nebudu prezidentem 17. března, ale měl bych mít co nejlepší výsledek,“ dodal. Dodal ale, že nevěří, že Putin zůstane u moci dalších šest let.

Hlavně nezvítězit

Hlasování bude tentokrát poprvé třídenní, od 15. do 17. března. Všeobecně se očekává vítězství favorizovaného Putina, který by si tak měl zajistit další setrvání v Kremlu až do roku 2030, pokud ovšem nyní jednasedmdesátiletý politik šestiletý mandát dokončí.

Středa je posledním dnem, kdy mohou kandidáti na ruského prezidenta v březnových volbách předložit ústřední volební komisi podpisy spoluobčanů na podporu své kandidatury. Komise zatím z 11 známých uchazečů zaregistrovala čtyři kandidáty - Putina a tři představitele parlamentních stran: předsedu nacionalistické Liberálně demokratické strany Ruska (LDPR) Leonida Sluckého, Vladislava Davankova ze strany Noví lidé a Nikolaje Charitonova za komunisty.

Před třemi dny komisi odevzdal podpisy na svou podporu Sergej Malinkovič coby kandidát neparlamentní strany Komunisté Ruska. V úterý odevzdal podpisy i šéf radikálně nacionalistické strany Ruský všelidový svaz Sergej Baburin, který ale vzápětí oznámil, že stahuje svou kandidaturu, a podpořil Putina. Stejně postupovala také Irina Sviridovová kandidující za Demokratickou stranu Ruska. Mnozí z kandidátů otevřeně přiznali, že ani nemají v úmyslu ve volbách zvítězit.

Skončete s tou avantýrou! Západ má navrch, říkají hosté v ruské televizní debatě

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám