Hlavní obsah

Američané špehovali prezidenty Mexika a Brazílie

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sao Paulo
Aktualizováno

Americký bezpečnostní úřad NSA sledoval kromě jiných také brazilskou prezidentku a její budoucí mexický protějšek. Podle brazilské televize Globo to odhalily dokumenty, které bývalý pracovník amerických tajných služeb Edward Snowden předal novináři deníku The Guardian Glennu Greenwaldovi.

Foto: Ueslei Marcelino, Reuters

Brazilská prezidentka Dilma Rousseffová

Článek

Brazilská televize v nedělním programu Fantastico, jehož spoluautorem byl Greenwald, ukázala části písemných zpráv nynějšího mexického prezidenta Enriqua Peni Niety a kanceláře brazilské prezidentky Dilmy Rousseffové.

Nietovy zprávy pocházejí z loňského června, kdy Nieto na prezidenta teprve kandidoval. Pisatel ve zprávách zvažuje, jaké osobnosti by v případě svého zvolení nominoval do vlády.

Dokument z Brazílie zase odhaluje komunikační kanály mezi prezidentkou Rousseffovou a jejím nejbližším okolím.

Foto: Tomas Bravo, Reuters

Enrique Peňa Nieto

Zveřejněné materiály byly podle televize součástí studie NSA, která rozebírala způsoby „inteligentního“ filtrování dat.

Mexiko zatím odhalení brazilské televize nekomentovalo. Brazilský ministr spravedlnosti José Eduardo Cardozo ale prohlásil, že pokud jsou pravdivá, mělo by to být považováno za „jasné porušení brazilské suverenity“. Brazilské ministerstvo zahraničí už si kvůli tomu pozvalo amerického velvyslance Thomase Shannona na kobereček.

Související téma

Foto: koláž Novinky s použitím ČTK/AP a Reuters

Edward Snowden

Dokumenty zveřejněné v uplynulých měsících Edwardem Snowdenem prozradily, že terčem sledování Američanů bylo mnoho zahraničních institucí včetně orgánů OSN nebo Evropské unie. Snowden se po vyzrazení tajného programu Prism uchýlil do zahraničí. Nyní je v Rusku, jež mu udělilo dočasný azyl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám