Hlavní obsah

Odborníci vylučují možnost falšování slovenských voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pět měsíců před předčasnými parlamentními volbami na Slovensku zaznívají z řad opozice obavy z jejich možného falšování. Při současném volebním systému však odborníci podvody ve volbách vylučují.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Manipulace voleb se nejvíce obávají opoziční strany v čele se Směrem, který vede bývalý premiér Robert Fico

Článek

Opoziční straně Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica a straně Republika slouží opakované varování o možné manipulaci voleb k určité mobilizaci voličů.

Republika chce prosadit zákon, který by zavazoval obce ke zveřejňování okrskových zápisnic a statistický úřad by měl zveřejňovat zápisnice z okresů.

„Nemáme žádné iluze o tom, že by byli schopni zasáhnout do voleb nějakým mimořádným opatřením,“ řekl na adresu vládní koalice předseda Republiky Milan Uhrík.

Slováci ztrácí víru v demokracii, přes 41 procent lidí se obává manipulace voleb

Evropa

„Dívajíc se na gaunery sedící ve vládní koalici, kteří mají plná ústa demokracie, je možnost falšování voleb eminentní. Nepochybujeme o tom, že jsou schopni falšovat výsledky voleb, protože jim jde o všechno,“ přidal se Fico.

Varování policie

Slovenská policie varovala, že takové počínání může vést po volbách k nežádoucím reakcím, jakých byl svět svědkem například ve Spojených státech nebo Brazílii.

„Jejich cílem je šířit chaos, udržovat parlamentní nejistotu a podkopávat autoritu státních úřadů. Vytvořená atmosféra ve společnosti má následně potenciál přerůst v masové protesty a násilnosti,“ upozornila slovenská policie.

Odborníci přitom vysvětlují, že falšování neumožňuje samotný volební systém, když ve volebních komisích na sčítání hlasů dohlíží členové všech politických stran, kteří se vzájemně kontrolují.

Expert na monitoring voleb Ivan Godársky deníku Nový čas řekl, že v případě stran, které straší manipulováním voleb, jde buď o neznalost nebo o účelovou manipulaci s veřejným míněním.

„Indicie o manipulování voleb existují pouze v představách stran, které tento nezodpovědný narativ šíří. Je to velmi cynická teze, jejímž cílem je vyvolat nejistotu a strach,“ uvedl Godársky.

Politolog Tomáš Koziak upozornil, že ve volebních komisích jsou zástupci politických stran, které se vzájemně dívají na prsty, a k manipulaci dojít nemůže.

„Dochází k ní naopak v Rusku a Bělorusku, tedy v zemích, které tyto strany obdivují,“ řekl Koziak na adresu Směru a Republiky.

Eva Chmelová, ředitelka odboru voleb slovenského ministerstva vnitra, označila vyjádření představitelů stran Směr a Republika za volební kampaň a mobilizaci voličů.

„Ústavní soud dosud neřešil žádnou stížnost pro neústavnost nebo nezákonnost parlamentních voleb nebo stížnost proti výsledku voleb,“ konstatovala.

Taktika vychází

Zdá se však, že taktika části opozice padla u některých obyvatel Slovenska na úrodnou půdu, protože podle dubnového průzkumu agentury AKO pro televizi Joj až 41,4 procenta dotázaných vyslovilo obavy z možné manipulace voleb.

Naopak 54,2 procenta obyvatel Slovenska se manipulace voleb neobává a přes čtyři procenta se k otázce nedokázalo vyjádřit.

Obavy z manipulace mají hlavně voliči stran Republika (79 procent) a Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica (64 procent), ale i ti, kteří by volit nešli.

Nejméně se manipulace obávají voliči opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) exministra hospodářství Richarda Sulíka (17 procent) a voliči mimoparlamentní strany Progresivní Slovensko (20 procent).

Fico by chtěl po volbách vládnout s Pellegrinim

Zahraniční

Slováci by opět volili Čaputovou

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám