Hlavní obsah

Fico by chtěl po volbách vládnout s Pellegrinim

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V roce 2020 označil předseda slovenské strany Směr - sociální demokracie Robert Fico odchod skupiny kolem Petra Pellegriniho za zradu. Nyní považuje za nejlepší řešení povolební spolupráci právě s Pellegriniho stranou Hlas - sociální demokracie. Na konci září se na Slovensku uskuteční předčasné parlamentní volby, v čele průzkumů jsou právě strany Fica a Pellegriniho.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Předseda strany Směr Robert Fico.

Článek

„Pro Slovensko by bylo ideální, pokud by po parlamentních volbách vznikla spolupráce mezi Směrem a Hlasem a tvořila by základ nové vládní koalice. A to navzdory tomu, že Hlas se ubírá víc k liberálnímu prostoru,“ uvedl Fico v rozhovoru pro deník Nový čas.

„Jsou to naši bývalí kolegové, kteří odešli ze Směru, takže spolupráce by měla být zcela přirozená,“ dodal předseda Směru.

Policie odmítla trestní oznámení na Fica

Zahraniční

Fico však nadále poukazuje na možnost spolupráce Pellegriniho s některou ze stran současné vládní koalice nebo s některou novou stranou slovenského politického spektra.

Tím vytváří tlak nejen na Pellegriniho, ale také na voliče Hlasu, kteří by s největší pravděpodobností přivítali spolupráci dvou stran s přívlastkem sociální demokracie.

Šéf Směru boduje

Směr se po třech letech opět objevuje v čele předvolebních průzkumů a může za to také nejasný postoj Hlasu v některých otázkách. Ještě začátkem roku se zdálo, že Pellegrini je jasným favoritem zářijových voleb, ale karta se začíná obracet.

Fico svou nesmírnou aktivitou a agresivní politikou opět oslovuje své bývalé voliče a stupňuje tlak na Pellegriniho. Směr postupně vytlačuje Hlas ze svého politického prostoru a vyčítá Pellegrinimu nejednoznačnost v tématech, která rozdělují slovenskou společnost.

„Volební kampaň nakonec donutí strany vyhradit se a vyjadřovat se jasně ke konkrétním tématům,“ uvedl šéf agentury AKO Václav Hřích.

„Pellegrini by měl svým voličům jasně popsat svou představu o vládnutí. Pokud odmítá pravicové strany, jiná alternativa než vláda se Směrem neexistuje,“ dodává politolog Radoslav Štefančík.

Dubnový průzkum agentury Median SK
Směr 16,2 %
Hlas  15,8 %
Progresivní Slovensko 9,7 %
Jsme rodina 9,5 %
Svoboda a solidarita 7,9 %
Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti 7,5 %
Křesťanskodemokratické hnutí 7,4 %
Republika 5,8 %

Politolog v této souvislosti upozornil, že povolební spojení se Směrem může Hlas zničit. „Směr zlikvidoval každou stranu, s níž byl v koalici. Všechny tyto strany skončily poté, co dovládly se Směrem,“ konstatoval Štefančík, který v této souvislosti jmenoval Lidovou stranu HZDS, Most-Híd a Slovenskou národní stranu.

„Je to jako podepsat smlouvu s ďáblem, která se nevyplácí,“ dodal.

Ficův Směr má snížený koaliční potenciál, tvrdí politolog Mesežnikov

Zahraniční

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám