Hlavní obsah

Slováci ztrácí víru v demokracii, přes 41 procent lidí se obává manipulace voleb

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

Pět měsíců před předčasnými parlamentními volbami na Slovensku vyjádřilo 41,4 procenta dotázaných obavy z jejich manipulace. Vyplývá to z dubnového průzkumu agentury AKO pro televizi Joj.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica je v průzkumech hlavním favoritem voleb

Článek

Naopak 54,2 procenta obyvatelů Slovenska se manipulace voleb neobává a přes čtyři procenta se k otázce nedokázalo vyjádřit.

Manipulace voleb se obávají víc ženy (45 procent) než muži (37 procent) a spíš starší lidé od 50 do 65 let a hlavně nad 66 let. Větší obavy mají méně vzdělaní obyvatelé žijící v Nitranském, Bankobystrickém a Trenčínském kraji, ale také v Prešovském a Trnavském kraji. Manipulace se obává také 43 procent voličů maďarské národnosti.

Obavy z manipulace mají hlavně voliči stran Republika (79 procent) a Směr-sociální demokracie expremiéra Roberta Fica (64 procent), ale i ti, kteří by volit nešli.

Nejméně se manipulace obávají voliči opoziční strany Svoboda a solidarita (SaS) exministra hospodářství Richarda Sulíka (17 procent) a voliči mimoparlamentní strany Progresivní Slovensko (20 procent).

Preference stran podle agentury AKO (duben)
Směr-sociální demokracie17,9 %
Hlas16,3 %
Progresivní Slovensko14,1 %
Svoboda a solidarita8,3 %
Jsme rodina7,1 %
Republika6,6 %
Křesťanskodemokratické hnutí6,4 %
Obyčejní lidé a nezávislé osobnosti5,8 %

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám