Hlavní obsah

Obviňte Putina z vlastizrady, vyzvali ruský parlament petrohradští zastupitelé

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Obviňte Vladimira Putina z vlastizrady a zbavte ho funkce, vyzvali zastupitelé petrohradského obvodu Smolinskoje poslance Státní dumy. Výzvu prý odhlasovali na začátku září. Její text se objevil na ruském opozičním serveru Meduza, na Twitteru ho zveřejnil i petrohradský zastupitel Dmitrij Paljuga.

Foto: TASS, Reuters

Ruský prezident Vladimir Putin

Článek

„Rozhodnutí podpořila většina přítomných,“ řekl Paljuga Meduze. Kolik zastupitelů hlasovalo pro, ale nesdělil.

Ve zdůvodňující pasáži stojí, že Putin ve válce „ničí bojeschopné útvary ruské armády a umírají mladí práceschopní občané Ruské federace“. Dalším argumentem je, že strádá ruská ekonomika.

Text zmiňuje i bezpečnostní rizika, především skutečnost, že NATO expanduje na východ, když o vstup požádaly Finsko a Švédsko, a hranice se zeměmi Aliance se tak více než zdvojnásobí. Ukrajina navíc podle autorů výzvy získává moderní zbraně, přičemž Putin za jeden z cílů invaze označil demilitarizaci Ukrajiny.

„Věříme, že rozhodnutí prezidenta Putina zahájit speciální vojenskou operaci, poškozuje bezpečnost Ruska a jeho občanů. V této souvislosti vás žádáme, abyste jako poslanci Státní dumy předložili návrh na vznesení obvinění prezidenta Vladimira Putina z vlastizrady, aby byl odvolán z funkce,“ stojí ve výzvě.

Krátce po ruské invazi na Ukrajinu zaslali zastupitelé tohoto petrohradského obvodu výzvu Vladimiru Putinovi, aby válku zastavil a rezignoval. V Petrohradě chtěli také uspořádat protiválečné shromáždění, ale vedení města to odmítlo schválit.

Reklama

Výběr článků

Načítám