Hlavní obsah

Obviněný z válečných zločinů Képíró je svéprávný, rozhodl lékař

Právo, Ivan Vilček

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

Lékař uznal Sándora Képíróa (97) obviněného z válečných zločinů svéprávným a schopným zúčastnit se soudu. Podle lékařské zprávy přečtené ve čtvrtek před soudem v Budapešti je Képíró fyzicky i psychicky schopen vnímat informace na probíhajícím procesu. Bývalému důstojníkovi maďarského četnictva hrozí doživotní trest.

Foto: Reuters

Sándor Képíró

Článek

Proces začal 5. května 2011 a Képíró reagoval na otázky zmateně. Soud proto rozhodl o lékařském vyšetření obviněného.

Képíró na začátku procesu držel v rukou papír s nápisem „Vrazi 97letého starce“ a všechny obvinění odmítl. „Obvinění jsou lživá,“ uvedl Képíró před zahájením soudního přelíčení. Soudu se účastní zástupci Srbska, na jehož území se Képíró měl zločinů dopustit a zástupce Střediska Simona Wiesenthala, které pátrá po válečných zločincích.

Podle obvinění se měl Képíró jako velitel četnictva zúčastnit v lednu 1942 čistek na území dnešního Srbska. V okupované Vojvodině jeho jednotka zastřelila při razii 23. ledna čtyři osoby. Další dvě osoby hlídka zatkla a později byly popraveny. V dalším průběhu razie se jednotka pod velením Képíróa zúčastnila popravy 30 civilistů, většinou Srbů, Židů a Romů.

Obhajoba tvrdí, že Képíró byl za tyto činy odsouzený v roce 1944 k deseti letům vězení a není možné někoho soudit za stejný čin dva krát. Képíró si však odseděl pouze několik měsíců a po obsazení Maďarska německými jednotkami mu trest vymazali a vrátili mu hodnost kapitána četnictva.

Podruhé ho odsoudili po druhé světové válce a to ke 14 letům vězení. Képíró však uprchl před postupující sovětskou armádou do Rakouska a později do Argentiny. Pracoval v textilce v Buenos Aires, oženil se a měl dvě děti. V roce 1996 si nechal udělat maďarský pas a nenápadně se usadil v Budapešti, kde žil klidným životem důchodce. Jeho byt se paradoxně nacházel přímo proti synagoze.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám