Hlavní obsah

Obrovské vítězství, které vidí i Brusel, raduje se Orbán. Fidesz si udrží ústavní většinu

Budapešť

Konzervativní strana Fidesz premiéra Viktora Orbána vyhrála nedělní parlamentní volby v Maďarsku a současně si v tamějším parlamentu udrží ústavní většinu. Po sečtení 99 procent odevzdaných volebních lístků hlasovalo pro stranu Fidesz 53,1 procenta voličů. V přepočtu na mandáty to je 135 křesel pro poslance této strany, píše server deníku Magyar Nemzet.

Foto: Leonhard Foeger, Reuters

Viktor Orbán

Článek

V desetiminutovém proslovu Orbán řekl, že jde o „obrovské vítězství“ pro jeho stranu. „Dosáhli jsme vítězství tak velkého, že ho lze vidět z Měsíce a určitě je vidět z Bruselu,“ řekl Orbán, kterého EU často kritizuje kvůli prohřeškům vůči demokracii a kvůli údajné korupci.

Vítězství podle Orbána zůstane památné, protože strana „nikdy neměla tolik protivníků najednou“. Vyjmenoval, že to byla „levice doma, mezinárodní levice, byrokraté v Bruselu, peníze a organizace Sorosova impéria, mainstreamová mezinárodní média“.

„Nedopustili jsme návrat neúspěšné minulosti, bránili jsme nezávislost a svobodu Maďarska, bránili jsme mír a bezpečnost Maďarska,“ uvedl Orbán.

Viktor Orbán: Naši soupeři by nás zatáhli do války

Evropa

Opozice v čele s lídrem Péterem Márki-Zayem uznala porážku. Opozičním stranám nepomohlo ani to, že se sjednotily do jediného bloku, propadly téměř všude s výjimkou Budapešti.

Opoziční koalice Společně za Maďarsko zatím získala 35,04 procenta hlasů, což znamená 56 křesel v parlamentu.

Vstup do parlamentu si dokázalo zajistit i krajně pravicové Hnutí Naše vlast (Mi Hazánk). Se ziskem 6,17 procenta hlasů mu připadá sedm mandátů, píše list Hungary today.

V maďarském parlamentu zasedá celkem 199 poslanců, z nich 93 je voleno poměrným způsobem a 106 většinovým.

Orbán vyhrál, zřejmě udrží ústavní většinu

Evropa

Orbán je v maďarské politice 33 let. Jeho strana Fidesz za posledních dvanáct let i díky ústavní většině v parlamentu prosadila hluboké změny v politickém, společenském i ekonomickém životě země. Vláda Fideszu přitom už léta vede spory s Evropskou komisí, podle které omezuje principy demokracie a právního státu i svobodu médií.

Reklama

Výběr článků

Načítám