Hlavní obsah

Viktor Orbán: Naši soupeři by nás zatáhli do války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Budapešť

V Maďarsku probíhají v neděli parlamentní volby, v nichž strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána poprvé čelí sjednocené opozici. Podle průzkumů veřejného mínění má největší šance na vítězství FIDESZ, ale pravděpodobně ztratí dosavadní ústavní většinu hlasů.

Foto: Pool, Reuters

Viktor Orbán

Článek

„Otázkou těchto voleb je mír, nebo válka,“ řekl Orbán novinářům poté, co odevzdal svůj hlas ve volební místnosti ve škole v XII. budapešťském obvodě.

„Obávám se, že válka potrvá dlouho. Odehrává se v našem sousedství a odehrává se mezi dvěma velkými zeměmi. My musíme zůstat mimo tento konflikt. Obávám se, že naši soupeři ve volbách chtějí učinit takové kroky, kterými by zatáhli Maďarsko do války. To by bylo tragické pro Maďarsko,“ dodal předseda vlády.

V parlamentních volbách v roce 2018 získala strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána v obci Fáj na severovýchodě Maďarska 99 % hlasů. Očekává se, že v obci s 337 obyvateli FIDESZ svůj suverénní výsledek zopakuje i letos.

Orbána vyzvala spojená opozice

Evropa

Orbánova strana získala 214 z 216 odevzdaných platných hlasů. Jeden hlas dostala Maďarská socialistická strana a jeden Romská strana. „Jsme spokojeni, žije se nám líp než předtím. Celá obec dá hlas Orbánovi,“ říká Tamás Horváth, který je v obci zaměstnaný v oblasti veřejně prospěšných prací. Měl na starosti udržování pořádku kolem nové školky, kterou v obci otevřeli těsně před volbami.

Tamás s manželkou a pěti dětmi obývá jeden pokoj a kuchyň ve starším domě.

„Teď se staví nové obecní domy, snad nám starostka jeden z nich přidělí,“ neztrácí optimismus. Tamás nechce o opozici ani slyšet. „Ta by nás zatáhla do války na Ukrajině a byla by válka i u nás v Maďarsku,“ říká zjevně pod dojmem vládní propagandy.

Také Gyula Sándor říká, že stejně jako před čtyřmi lety dá svůj hlas Orbánovi. „On nám dá všechno, co potřebujeme. Předtím pracovalo v obci na veřejně prospěšných pracích 10 až 20 lidí, dnes je to stovka,“ uvedl hlavní argument. Za veřejně prospěšné práce dostane Gyula 80 tisíc forintů (5300 korun) a obědy jsou zdarma. „Opozice zde nemá šanci. Orbán dostane všechny hlasy. Minule získal 99 %, teď získá 120 %,“ dodává.

Zelenskyj ostře na Orbána: Běž se podívat na památník bot v Budapešti a rozhodni se, za kým stojíš

Válka na Ukrajině

András z Debrecínu věří Orbánovi a opoziční blok označuje za „bandu amatérů“. Věří, že FIDESZ zůstane u moci a bude pokračovat stabilní vládnutí.

„Stabilita a zkušenost je dnes v politice nejdůležitější. Za našimi východními hranicemi zuří válka a my se nesmíme stát její součástí,“ zdůrazňuje.

Zcela odlišná je situace v hlavním městě Budapešť, kde by podle posledních průzkumů veřejného mínění měl jasně zvítězit opoziční blok. „Nikdy jsem nedala hlas Orbánovi a nedostane ho ani tentokrát. Je hanebné, jak už 12 let rozkrádají celou zemi a na celém systému bohatnou jen oligarchové blízcí Orbánovi,“ říká Györgyi Kissová z budapešťského obvodu Óbuda.

András Boszörményi z města Győr odevzdal svůj hlas opozičnímu bloku. „V dnešní nejisté době je sice trochu risk dát vedení země do rukou málo zkušených politiků, ale Orbánův režim se už natolik zdiskreditoval, že musí skončit. Korupce, která se rozmohla na nejvyšších místech, je donebevolající,“ dodává.

Reklama

Výběr článků

Načítám