Hlavní obsah

Orbán vyhrál, zřejmě udrží ústavní většinu

Budapešť
Aktualizováno

Po sečtení 91 procenta hlasů je zřejmé, že strana FIDESZ premiéra Viktora Orbána (58) získala v nedělních parlamentních volbách v Maďarsku jasné vítězství a pravděpodobně si udrží ústavní většinu. FIDESZ získal 54% hlasů a opoziční blok jen 34% hlasů.

Foto: Petr David Josek, ČTK/AP

Maďarský premiér Viktor Orbán zdraví své příznivce

Článek

Do parlamentu se dostala také radikální strana Naše vlast se ziskem 6,4 procenta hlasů.

FIDESZ obsadí ve 199členném parlamentě 135 křesel, opoziční blok 57 a Naše vlast 7 křesel. Na ústavní většinu je potřeba 133 poslanců. Lídr opozice Péter Márki-Zay už uznal porážku.

Ústřední volební komise potvrdila, že k urnám přišlo 69 procent voličů.

„Milí přátelé, získali jsme obrovské vítězství. Největší vítězství jsme získali, když se všichni proti nám spojili,“ řekl svým příznivcům v nočních hodinách Orbán.

Zelenského označil za oponenta

V projevu také zmínil ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, který ho nedávno vyzval, aby si v konfliktu mezi Ruskem a Ukrajinou vybral stranu. Orbán ho zařadil mezi své oponenty. „Byla proti nám přesila. Domácí levice, mezinárodní levice, bruselští byrokraté, Sorosovy peníze, mezinárodní média a na konci také ukrajinský prezident,“ řekl Orbán.

Foto: Anna Szilagyi, ČTK/AP

Lídr maďarské opozice Peter Marki-Zay

Podle prvních komentářů se především voliči radikální strany Jobbik nedokázali smířit se spojením strany s Maďarskou socialistickou stranu, Demokratickou koalicí expremiéra Ference Gyurcsánye do jednotného opozičního bloku. V roce 2018 získal Jobbik milion hlasů a ty opozičnímu bloku letos chyběly. Tito voliči podpořili stranu Naše vlast, FIDESZ nebo nešli k volbám. „Tito voliči opozici velmi chyběli,“ konstatoval politolog Gábor Török.

12 let u moci

Orbánův FIDESZ je u moci nepřetržitě 12 let a v letošní předvolební kampaň předseda vlády zdůrazňoval, že Maďarsko nesmí být zavlečené do rusko-ukrajinského konfliktu. „Pokud zvítězí FIDESZ, nebudeme součástí války. Vyhraje-li levice, budeme její součástí,“ předeslal Orbán na řadě předvolebních shromáždění.

„Otázkou těchto voleb je mír, nebo válka,“ řekl Orbán novinářům poté, co odevzdal svůj hlas ve volební místnosti ve škole v XII. budapešťském obvodě. „Obávám se, že válka potrvá dlouho. Odehrává se v našem sousedství a odehrává se mezi dvěma velkými zeměmi. My musíme zůstat mimo tento konflikt,“ dodal předseda vlády.

Navzdory kritice ze strany některých představitelů Visegrádské čtyřky Orbán věří, že tato spolupráce má budoucnost. „Hospodářsky je to nejúspěšnější region Evropy, proto věřím, že spolupráce s Poláky, Čechy a Slováky bude pokračovat,“ uvedl. Na otázku, zda se neobává, že Maďarsko se dostane do izolace, Orbán řekl, že členský stát Evropské unie a NATO nikdy nemůže být v izolaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám