Hlavní obsah

Obilné drama v ukrajinských přístavech pokračuje

Západ se spolu s Ukrajinou pokouší najít řešení blokády ukrajinských přístavů v Černém moři. Ty jsou pod kontrolou ruských sil a uvázlo tam na sedm desítek nákladních lodí naložených zemědělskými produkty, píše server týdeníku Focus. Situace se ocitla na „mrtvém bodě“.

Foto: Valentyn Ogirenko, Reuters

Přístav v Černém moři

Článek

„Více než 70 nákladních lodí je blokováno ruskými silami v černomořských přístavech. To je 90 milionů tun zemědělských produktů pro Asii a Afriku. Ukrajina každý den ztrácí kvůli blokádě 170 milionů dolarů (4 miliardy korun) a svět ztrácí spolehlivého dodavatele potravin,“ uvedla ukrajinská poslankyně Lesja Vasylenková.

Situaci se pokoušela řešit během své úterní návštěvy Kyjeva také šéfka německé diplomacie Analena Baerbocková (Strana zelených).

Předseda Evropské rady Charles Michel si během nedávné návštěvy v Oděse posteskl nad „dopady ruské války na globální dodavatelské řetězce“, zejména pokud jde o dodávky obilí. Tato blokáda nejen poškozuje ukrajinskou ekonomiku, ale ohrožuje také „globální potravinovou bezpečnost“, řekl.

Zelenskyj žádá otevření přístavů, aby se předešlo potravinové krizi

Evropa

Ukrajina byla loni podle údajů Mezinárodní rady pro obiloviny čtvrtým největším světovým vývozcem kukuřice a šestým vývozcem pšenice. Blokování obilí se považuje za jednu z příčin vysokých cen potravin, které v březnu podle Organizace OSN pro výživu a zemědělství (FAO) v důsledku ruské invaze na Ukrajinu dosáhly rekordního maxima, než v dubnu mírně polevily.

Reklama

Výběr článků

Načítám