Hlavní obsah

V Turecku se po zemětřesení zatýká

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Úřady v zemi řeší příčiny toho, proč se při pondělním zemětřesení zřítil tak velký počet domů. Spadlo jich 25 tisíc. Vyšetřováno je podle policie 131 lidí, zatčeno bylo 113. Jde o lidi, kteří by měli být zodpovědní za stavbu či stav budov, které se zřítily.

Zatýkání developerůVideo: Reuters

 
Článek

„Na 113 z nich byly vydány příkazy k zadržení,“ informoval turecký viceprezident Fuat Oktay novinářům na brífinku v koordinačním centru pro zvládání katastrof v Ankaře.

„Budeme to pečlivě sledovat, dokud nebude dokončen nezbytný soudní proces, zejména u budov, které utrpěly vážné škody, a u budov, které způsobily smrt a zranění,“ slíbil.

Pomoc Turecku a Sýrii

Člověk v tísni – číslo účtu 51945194/0300

Charita ČR – číslo účtu 55660022/0800, variabilní symbol 118

ADRA – číslo účtu 66888866/0300, variabilní symbol 389

Český červený kříž – číslo účtu 333999/2700, variabilní symbol 2301

Policie například zadržela developera Mehmeta Jasar Coskuna, který stavěl obytné domy ve městě Antakya. Při zemětřesení se zřítily. Coskun byl zadržen na letišti v Istanbulu. Chystal se nastoupit do letadla do Černé Hory.

Vyšetřovatelům řekl, že neví, proč komplex budov spadl. Jeho cesta do Černé Hory prý se zemětřesením a jeho následky nesouvisela.

Olivové pole poničené zemětřesením v turecké provincii HatayVideo: Reuters

Stát se zřejmě snaží jednat rychle, protože v zemi budou v červnu volby a prezident Recep Tayyip Erdagan čelí po neštěstí velké kritice. Právě za to, že jeho vláda nezajistila, aby se stav budov kontroloval.

Erdogan se dostal k moci paradoxně po zemětřesení v roce 1999. Nyní čelí kritice, že sice byla tehdy zavedena zvláštní daň, která měla zajistit, aby budovy byly odolnější, ale vybrané peníze nebyly správně použity.

Další zachránění

V Turecku a Sýrii se i šesti dnech daří zachraňovat živé. V provincii Hatay v neděli vytáhli z trosek šest osob, z toho tři děti.

Naděje na další zachráněné ale klesají. V některých místech je také složitá situace – záchranáři se potýkají s místními obyvateli. Rakouští a němečtí záchranáři kvůli tomu dokonce v sobotu na několik hodin přerušili záchranné práce. Obnovili je poté, co jim bezpečnost zajistila turecká armáda.

Foto: Benoit Tessier, Reuters

Turecký voják na stráži u trosek domu

Lidé přišli o domy, nemají dostatek jídla a vody. Objevují se případy rabování.

V Sýrii navíc situaci komplikuje fakt, že zemětřesení postihlo oblasti pod kontrolou povstalců. Dostat na toto území humanitární pomoc je složité.

Ničivé pondělní zemětřesení v Turecku a Sýrii už si vyžádalo více než 30 000 lidských životů. Počet dosud zjištěných obětí katastrofy překročil tuto hranici poté, co dnes turecké úřady informovaly o 29 605  mrtvých.

V Turecku se rozmáhá rabování. Erdogan vyhlásil výjimečný stav

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám