Hlavní obsah

Obama vyzval Putina, aby donutil separatisty na Ukrajině vzdát se

– Washington/Moskva • Aktualizováno

Americký prezident Barack Obama vyzval v telefonickém rozhovoru Vladimira Putina, aby přesvědčil separatisty ke složení zbraní a opuštění okupovaných budov. Ruský prezident naopak žádal, aby Washington zatlačil na Kyjev a ten ustoupil od silového zásahu proti separatistům.

Foto: Francois Lenoir , Reuters

Americký prezident Barack Obama

Článek

Bílý dům k prvnímu telefonickému hovoru vůdců velmocí po dvou týdnech podle Sky News uvedl: „Prezident dal najevo vážné obavy ohledně ruské podpory akcí ozbrojených proruských rebelů, kteří podkopávají a destabilizují vládu na Ukrajině.“

Kreml jeho vyjádření o podpoře Moskvy separatistům odmítl s tím, že stojí na „nespolehlivých informacích“.

”Ruská strana zdůraznila, že protesty v Doněcku, Charkově, Luhansku, Slavjansku a dalších městech na jihovýchodě Ukrajiny jsou výsledkem neochoty a neschopnosti kyjevských úřadů vzít v úvahu zájmy ruské a ruskojazyčné populace,” uvedl Kreml v prohlášení k telefonátu. Dále v něm stojí: „Prezident Putin vyzval Baracka Obamu, aby využil maximum možností, aby Spojené státy zabránily použití síly a krveprolití.”

Foto: Reuters

Armádní kolona u Doněcka

Úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov hrozí zásahem za účasti armády. V pondělí uvedl, že akce začne záhy. [celá zpráva]

Tvrdí, že ve skutečnosti nejde o vnitroukrajinský konflikt, ale o konflikt s Ruskem. [celá zpráva]

Obama také vyzval Putina, aby Rusko stáhlo své vojáky od ukrajinských hranic, čímž by pomohlo snížit napětí na ukrajinském východě. Rovněž Putina varoval před dalšími sankcemi, kterým bude muset Rusko v případě jeho dalších akcí na Ukrajině čelit.

Foto: Efrem Lukatsky, ČTK/AP

Proruský ozbrojenec před obsazenou policejní stanicí ve východoukrajinském Slavjansku

„Prezident (Obama) jasně sdělil, že diplomatická cesta je otevřená a že ji upřednostňujeme, ale ruské akce tomu neodpovídají a ani tomu nenapomáhají,” citoval Reuters jistého amerického představitele, který telefonát mezi Obamou a Putinem okomentoval. Obama podle zmíněného zdroje dodal, že Kyjev učinil „skutečné nabídky” k přesunutí moci do regionů. Ukrajinský prezident už slíbil referendum o budoucím uspořádání země. [celá zpráva]

Obama už dříve vyloučil vojenskou pomoc Ukrajině.

Iredentisté požadují připojení jednotlivých oblastí na východě Ukrajiny k Rusku. Opakovaně plánovali referenda o budoucím osudu oblasti a obraceli se na Putina, aby jim pomohl. Použili stejný scénář jako jejich předchůdci na dnes už anektovaném Krymu.

Lavrov ocenil Čínu

Za objektivní a vyvážené stanovisko k ukrajinské krizi poděkoval v úterý v Pekingu ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov. Po jednání, při němž mu byl partnerem jeho čínský hostitel a kolega Wang I, šéf ruské diplomacie označil použití síly při řešení vnitropolitického konfliktu na Ukrajině za nepřijatelné.

Mezitím však začala ukrajinská operace proti separatistům na východě země. [celá zpráva]

Lavrov kritizoval plán ukrajinské vlády silou uvolnit okupované objekty. Prohlásil, že Moskva je kategoricky proti posilování armády a bezpečnostních složek ve východoukrajinských regionech, protože takový krok "porušuje mezinárodní normy".

Rusko je i proti zapojení OSN do případných mírových operací na východě Ukrajiny, k němuž v pondělí vyzval úřadující ukrajinský prezident Oleksandr Turčynov. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám