Hlavní obsah

Obama a Merkelová se shodli na pokračování sankcí proti Rusku

– Elmau

Německá kancléřka Angela Merkelová a americký prezident Barack Obama se v neděli shodli, že sankce uplatněné na Rusko musejí zůstat v platnosti, dokud neskončí boje na Ukrajině. Uvedla to BBC. Oba státníci se sešli v Krünu před zahájením summitu skupiny nejvyspělejších ekonomik G7 v Bavorsku v Garmisch-Partenkirchenu.

Foto: Matthias Schrader, ČTK/AP

Americký prezident Barack Obama a německá kancléřka Anglea Merkelová na summitu G7

Článek

Po schůzce vydal Bílý dům prohlášení: „Doba trvání sankcí by měla být jasně navázána na to, že Rusko zcela splní minské dohody a bude respektovat suverenitu Ukrajiny.“

Boje na Ukrajině v posledním týdnu zesílily a obě strany v rozporu s ujednáními z Minsku nasadily i zbraně s ráží nad sto milimetrů, které měly být staženy od linie dotyku. Ukrajinský prezident jejich dočasné přisunutí potvrdil. [celá zpráva]

Když Obama přiletěl do Německa, zdůraznil, že by měli vůdci G7 jednat o tom, jak se postaví „ruské agresi“ na Ukrajině.

Stávající sankce EU vyprší na konci července.

I britský ministr zahraničí Philip Hammond dal najevo obavy z rostoucí vojenské síly, ale postavil se proti rozmístění amerických balistických raket s jadernými hlavicemi v Evropě. Západ podle něj musí jednat citlivě, dát Rusku jasně najevo, kde jsou hranice, které nemůže překročit, ale že současně nesmí mít Moskva pocit, že je obklíčená.

Obama si notoval s Merkelovou

Merkelová po uvítání Obamy prohlásila, že USA jsou pro Německo ”tak podstatný partner, že vzájemně úzce spolupracujeme, protože to potřebujeme v oboustranném zájmu, protože to chceme a protože sdílíme společné hodnoty”.

Obama ji podpořil prohlášením, že ”tu dnes oslavujeme jedno z nejsilnějších spojenectví, jaké svět kdy poznal.”

Merkelová podle agentury DPA nedala najevo rozladění z kontroverzní spolupráce zpravodajských služeb obou zemí. Nenechala si nicméně ujít popíchnutí v souvislosti s aférou kolem americké Národní agentury pro bezpečnost (NSA): ”I přes některé názorové neshody, které dnes máme, je Amerika ... naším přítelem, naším partnerem.”

Reklama

Výběr článků

Načítám