Hlavní obsah

O sudu se střelným prachem v německém Essenu rozhodne Syřan na JIP

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Sud střelného prachu připomínalo v úterý Porúří, kdysi hrdé ocelové a uhelné srdce německé ekonomiky, v intermezzu brutální války mezi klany Libanonců a Syřanů o mocenskou nadvládu v regionu.

Foto: Profimedia.cz

Početné policejní jednotky střeží centrum Essenu, dějiště brutální pouliční války arabských gangů.

Článek

Rozbuškou se stal zdravotní stav Syřana (23), zraněného během pouličních nepokojů v Castrop-Rauxelu, podle listu Bild připomínajících občanskou válku. Mladý muž leží na jednotce intenzivní péče v nemocnici v Bottropu, kterou od pondělního večera střeží těžkooděnci a policisté se psy.

Jeho krajané chtějí počkat, zda přežije bez trvalých následků. „Teprve pak budou Syřané souhlasit s mírovými jednáními. Pokud zemře, bude válka pokračovat ještě brutálněji,“ řekl listu Bild jeden z Libanonců, který byl prvnímu neúspěšnému pokusu o mírové jednání v essenské mešitě přítomen a který používá terminologii běžnou ve válečném konfliktu.

Nejdříve se rvaly děti

Ještě předtím utrpěl zranění mladý Libanonec, rozvětvené rodiny měly podezření na cílený útok Syřanů. Mladík měl údajně po incidentu na ulici poblíž muzea v Bottropu zlomené obě nohy. V libanonské komunitě se okamžitě rozšířily zvěsti, že se jedná o zákeřný útok nepřátelských Syřanů jako pomstu za těžce zraněného krajana v Castrop-Rauxelu.

Rozvětvené rodiny se navzájem upozornily mobilními telefony a do Bottropu okamžitě přijelo více než šest desítek Libanonců. „Essen je naše město, měli by toho nechat, jinak zažijí brutalitu libanonských Kurdů,“ sdělil Bildu jeden z Libanonců.

Německo se loni rozrostlo o víc než milion lidí, nejvíce za posledních 30 let

Ekonomika

Kolem půlnoci se situace v Bottropu uklidnila. Z nemocnice přišla informace, že stav zraněného muže je stabilizovaný.

V Porúří již několik dní zuří brutální klanové války: nejprve v Castrop-Rauxelu, pak v Essenu a nyní v Bottropu se střetávají členové libanonského klanu s brutálním gangem ze Sýrie.

Spouštěčem pouličních bojů se stala hádka mezi dětmi, které se popraly při hře v Castrop-Rauxelu. Stále více se do toho vměšovali dospělí. Konflikt vyústil do útoku nožem na Syřana (23), který leží na JIP. Případ vyšetřuje oddělení vražd.

Policie je pro tvrdou ruku

V reakci na hromadnou rvačku mezi dvěma znepřátelenými rodinami v Castrop-Rauxelu a Essenu vyzývají policejní odbory (GdP) zemskou vládu, aby přestala bagatelizovat klanovou kriminalitu.

„Již dlouho víme, že mnoho rozvětvených rodin, které k nám před desítkami let přišly jako uprchlíci ze Sýrie a Libanonu, aby zde našly ochranu před politickým pronásledováním, neuznává náš právní systém. Konflikty řeší mezi sebou – v případě potřeby násilím. Často jde o nadvládu v celých čtvrtích. Stát by před tímto konfliktem neměl zavírat oči,“ říká Michael Maatz, místopředseda GdP.

„Tam, kde se masově objevují klany, musí se masově objevit i stát,“ požaduje Maatz. „Máme na to koncepty. Vypracovala je policie v Essenu a dalších porúrských městech s vysokou klanovou kriminalitou v posledních letech ,“ vysvětluje místopředseda GdP.

Ale od změny vlády v Severním Porýní-Vestfálsku na koalici křesťanské demokracie (CDU) a Zelených po volbách loni v květnu slovo „klanová kriminalita“ jen zřídkakdy přejde přes ústa i čelných vládních představitelů. To vysílá fatální signál, že násilí vycházející z klanů již není energicky stíháno, uzavřel Maatz.

Němečtí politici si předhazují, kdo krmí hlasy protestní Alternativu

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám