Hlavní obsah

Norsko má dodat Ukrajině stíhací letouny F-16, USA pomůžou s výcvikem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Oslo
Aktualizováno

Norsko by se mělo stát třetí zemí Severoatlantické aliance, která daruje Kyjevu stíhací letouny F-16. Informaci uvedla ve čtvrtek norská televize TV2 bez udání počtu strojů. Několik desítek těchto stíhaček se před několika dny zavázaly dodat Ukrajině Dánsko a Nizozemsko.

Foto: Profimedia.cz

Stíhací letoun F-16. Ilustrační snímek

Článek

Další významná pomoc Ukrajině v jejím boji proti ruské agresi je na obzoru. Stíhací letouny americké výroby F-16, jejichž dodávky Kyjev po svých západních partnerech již dlouho žádá, by na Ukrajinu měly dorazit z Norska.

Zprávu přinesla ve čtvrtek norská televize TV2 s odvoláním na své nejmenované zdroje bez upřesnění počtu bojových letounů.

Mluvčí amerického ministerstva obrany Pat Ryder ve čtvrtek večer řekl, že Spojené státy pomůžou s výcvikem ukrajinských pilotů. Začnou je cvičit na podzim. V září mají začít kurzy angličtiny a v říjnu pak letecký výcvik, který se uskuteční v Arizoně. V pondělí Pentagon uvedl, že Spojené státy jsou připraveny pomoci s výcvikem, pokud by se kapacity nabízené evropskými státy vyčerpaly. Výcviku v USA se podle Rydera zúčastní „několik pilotů a desítky techniků“.

Zelenskyj hlásí průlom, Ukrajina dostane desítky stíhaček F-16

Evropa

Agentura Reuters nicméně upozornila, že norský premiér Jonas Gahr Støre, který je u příležitosti Dne nezávislosti Ukrajiny (24. srpna) na návštěvě napadené země, sice v Kyjevě slíbil dodávku vojenského materiálu včetně protivzdušných střel a odminovávacího zařízení, stíhačky však explicitně nezmínil.

Dodávky celkem několika desítek letounů F-16 pro Ukrajinu slíbily v neděli 20. srpna Nizozemsko a Dánsko, a to během osobní návštěvy ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského v těchto státech.

Závazek je považován za průlom, dosud západní země s předáním moderních strojů Ukrajině váhaly. Dánský a nizozemský slib zazněl jen dva dny poté, co s předáním Ukrajině souhlasily Spojené státy jakožto výrobce těchto strojů.

USA posvětily dodávky stíhaček F-16 z Dánska a Nizozemska na Ukrajinu

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám