Hlavní obsah

Noční vlci vyrazili z Moskvy na Berlín. Nic je prý nezastaví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Členové ruského motorkářského klubu Noční vlci v sobotu podle plánu vyrazili k jízdě na Berlín, kde chtějí oslavit výročí konce 2. světové války. Polsko jim ale vstup na své území zakázalo a výhrady mají i některé další země. Stále tedy není jasné, kudy trasa bikerů nakonec povede.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Noční vlci vyrazili z Moskvy na BerlínVideo: Reuters

 
Článek

"Nic nás nezastaví. Ani počasí, ani polské ministerstvo zahraničí," ujišťovali motorkáři. Jejich vůdce Alexandr Zaldostanov agentuře DPA při slavnostním startu řekl, že dvacítka motorkářů se pokusí do 9. května dorazit do Berlína. Řekl, že členové skupiny mají víza a hranici do Polska projedou jednotlivě.

"Já sám jsem bohužel vízum nedostal," připustil muž, který je rovněž znám pod přezdívkou "Chirurg". Sám kdysi žil v Berlíně a doufal, že se tam setká se známými.

Noční vlci naplánovali jízdu z Moskvy přes Polsko, Slovensko, Českou republiku a Rakousko do Berlína jako připomínku vítězství sovětských vojsk nad nacistickým Německem před 70 lety.

Plánovaná cesta ale vyvolala diplomatický incident mezi Varšavou a Moskvou, když polské úřady přejezd motorkářů s poukazem na nedostatek potřebných informací zakázaly. Rusko reagovalo ostře formulovanou nótou a obvinilo polské úřady ze lži. [celá zpráva]

Foto: Sergei Karpukhin, Reuters

Noční vlci vyjíždějí z Moskvy.

Česká diplomacie polské rozhodnutí přijala "s respektem" a varovala, že vyřídit včas ruskou žádost o průjezd Českou republikou bude obtížné. [celá zpráva]

Průjezd má podle ministerstva soukromý charakter, žádosti o povolení potřebná k pobytu a průjezdu přes území České republiky tudíž musejí ruští motorkáři podat sami.

Foto: ČTK/AP

Prezident Vladimir Putin s motorkářským klubem Noční vlci dlouhodobě sympatizuje. Snímek je z roku 2010.

Noční vlci se označují za apolitickou organizaci, nicméně se netají sympatiemi a podporou ruského prezidenta Putina, který s nimi udržuje kontakt. Putin se v sídle klubu objevil poprvé v roce 2009 a často Noční vlky doprovází na motorce při jejich výjezdech a přijímá je v Kremlu.
Kvůli napomáhání ruské okupaci Krymu se vůdcové klubu ocitli na sankčním seznamu USA. Ruská liberální média označují Noční vlky za gang radikálních nacionalistů a násilníků vyznávajících agresivní formy pravoslavné víry.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám