Hlavní obsah

Jste negramoti. Rusko nemůže skousnout české odmítnutí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Za negramotné a ignorantské označila mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová podle agentury TASS vyjádření české diplomacie odmítající účast stálého představitele ČR na jednání Rady bezpečnosti OSN (RB OSN) o ukrajinském ostřelování ruského Bělgorodu. Žlučí jí hnula zejména pasáž, v níž český ministr zahraničí Jan Lipavský „odmítl nechat se Ruskem kamkoli předvolávat“.

Foto: Reuters

Mluvčí ruského ministerstva zahraničních věcí Marija Zacharovová

Článek

„Úroveň pražského úletu je podobná rozhodnutí Sofie zakázat mi průlet bulharským vzdušným prostorem,“ narážela Zacharovová na nedávný rozkol mezi Ruskem a Bulharskem.

Kvůli němu musel letoun s ruským ministrem zahraničí Sergejem Lavrovem na listopadové jednání Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE) z Moskvy do Skopje letět přes Turecko, což mluvčí tehdy vztáhla na svou osobu.

„A to jsem netušila, že je české ministerstvo tak negramotné, že neví, jak funguje Rada bezpečnosti OSN. Jde o multilaterální strukturu, jejíž fungování se řídí mezinárodním právem,“ jala se poučovat.

BělgorodVideo: Reuters

Zbraně z Česka zabily civilisty v Bělgorodu, hřímal v OSN ruský velvyslanec. Důkazy nepředložil

Válka na Ukrajině

„V sovětských dobách bylo československé ministerstvo zahraničí obsazováno na základě loajality ke komunistické straně, teď je to na základě loajality k Západu. Hlavní je oddanost, nikoli profesionalita,“ poznamenala podle agentury TASS Zacharovová.

Česká republika se nezúčastnila jednání RB OSN, které Rusko svolalo kvůli ukrajinskému ostřelování ruského města Bělgorod na sobotní večer. Moskva chtěla, aby se zasedání účastnil český zástupce a vysvětlil, proč na město útočí zbraně české výroby. Ministr zahraničí Jan Lipavský českou účast jednoznačně odmítl.

Předvolávat se nenecháme, vzkázal Lipavský

„Odmítáme se nechat Ruskem kamkoli předvolávat. Česko nebude sloužit lží otrávené propagandě agresora. Až bude chtít Rusko na půdě Rady bezpečnosti řešit stažení svých okupačních vojsk, rádi dorazíme,“ napsal Lipavský na síti X.

Později ještě česká diplomacie poslala RB OSN dopis, v němž neúčast českého zástupce na jednání v podobném tónu zdůvodnila ještě jednou.

Foto: síť X/OSN

Dopis české diplomacie RB OSN

Ukrajina podle Moskvy použila k útoku na Bělgorod, kde podle tvrzení místních úřadů zahynulo 24 lidí a dalších 108 bylo zraněno, mimo jiné raketomety RM-70 Vampire české výroby.

Ruské ministerstvo obrany předtím uvedlo, že Ukrajinci na Bělgorod zaútočili dvěma raketami Olcha, nesoucími kazetovou munici, a také pomocí raketometů Vampire.

Ukrajinská média ale s odvoláním na své zdroje napsala, že ukrajinské síly útočily na armádní cíle v Bělgorodské oblasti a že výbuchy a požáry v Bělgorodu způsobila neprofesionalita ruské protivzdušné obrany.

Bylo by to jako vždycky. Česko poslalo RB OSN dopis s vysvětlením své neúčasti na jednání

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám