Hlavní obsah

Navalnyj zanechal vzkaz pro případ, že ho zabijí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nevzdávejte boj proti útlaku, vzkazoval Navalnyj pro případ, že jej zabijí, připomněla média. K vítězství zla postačí nečinnost dobrých lidí, varoval.

Foto: Reuters

Alexej Navalnyj

Článek

Jako poslední zpráva zesnulého opozičníka Alexeje Navalného je sdílen klip z dokumentu Navalnyj, který o něm před jeho zatčením natočil kanadský režisér Daniel Rother a který si po cenami ověnčené premiéře na festivalu Sundance před rokem odnesl Oskara pro nejlepší dokument. V něm se režisér Navalného ptá, jaký je jeho vzkaz jeho podporovatelům pro případ, že jej zabijí.

„Jestli se to stalo, znamená to, že jsme v tuto chvíli neobyčejně silní, když se mne rozhodli zabít. Tuto sílu musíme využít. Nevzdávejte se, pamatujte, že jsme obrovská síla, kterou ti špatní utlačují jen proto, že si nedokážeme uvědomit, jak silní ve skutečnosti jsme. K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí. Proto nelze zůstat nečinnými,“ zní v dokumentu Navalného odpověď.

Vězněný opoziční politik podle ruských úřadů ve vězení za polárním kruhem dnes ve věku 47 let zemřel. Vězeňská služba tvrdí, že se mu po vycházce udělalo špatně a následně ztratil vědomí. Lékařům už se pak prý nepodařilo přivést ho zpět k životu. Jeho matka přitom tvrdí, že byl tento týden při její poslední návštěvě zdravý a v dobré náladě. Jeho spolupracovníci zase uvedli, že jeho smrt nejsou vůbec schopni potvrdit ani vyvrátit.

Sám Navalnyj i z vězení Rusy burcoval k dalším protestům a k hlasování v nadcházejících prezidentských volbách proti Putinovi. V současnosti jeho podporovatelé nosí květiny k pomníkům obětí politických represí v Bělgorodu, Novosibirsku, Kazani, Uljanovsku, Iževsku nebo Kirovu.

Blíží se den, kdy Putina potrestají, řekla v Mnichově vdova po Navalném. Sklidila ohlušující ovace

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám