Hlavní obsah

Neustále střílející Rusko děkuje Vatikánu za nabídku zprostředkování jednání s Ukrajinou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruský prezidentský mluvčí Dmitrij Peskov v pondělí poděkoval Vatikánu za jeho nabídku hostit rusko-ukrajinská jednání. Obvinil ale Kyjev, že o rozhovory nestojí, informovala ruská agentura TASS. Ruské jednotky zatím dál pokračují v ostřelování ukrajinského území – poslední útoky jsou hlášeny z Dněpropetrovské nebo Doněcké oblasti.

Foto: Sputnik, Reuters

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov

Článek

„Víme, že celá řada států a zahraničních představitelů dává najevo ochotu zajistit (pro jednání) platformu. Tuto politickou vůli samozřejmě vítáme,“ prohlásil Peskov. Dodal ale, že kvůli postoji Kyjeva nejsou tato jednání možná.

Vatikán navrhuje, aby Rusko a Ukrajina jednaly o vyřešení války na Ukrajině na jeho území, informoval začátkem tohoto měsíce list La Stampa.

Rusko-ukrajinská mírová jednání skončila na jaře poté, co několik kol rozhovorů nepřineslo výsledky. Válčící strany se ale v létě za asistence OSN a Turecka dohodly na obnově vývozu obilí ze zablokovaných ukrajinských přístavů.

Moskva viní Kyjev z neochoty vrátit se k dialogu, přitom ale neustále zasypává ukrajinské území raketami, jež často míří na civilní cíle. Kyjev prohlašuje, že skutečná mírová jednání nejsou možná, pokud je na ukrajinském území ruská armáda.

Horší než nacisté. Rusové unesli z Ukrajiny až 700 tisíc dětí

Válka na Ukrajině

Ruské jednotky v noci na pondělí ostřelovaly tři obce v Dněpropetrovské oblasti v jižní části Ukrajiny raketami Grad a těžkým dělostřelectvem, oznámil ráno šéf dněpropetrovské vojenské civilní správy Valentyn Rezničenko s tím, že celou noc podle něj čelila útokům oblast kolem Nikopolu.

V Doněcké oblasti ruští vojáci v neděli zabili dva civilisty a další čtyři zranili, informoval na Telegramu šéf regionální vojenské správy Pavlo Kyrylenko. „Dne 27. listopadu Rusové zabili dva civilisty v Kurachove v Doněcké oblasti. Další čtyři lidé v regionu byli zraněni,“ dodal Kyrylenko.

Náměstek ukrajinského ministra vnitra Jevhen Jenin v neděli podle serveru Ukrajinska pravda prohlásil, že ruské invazní síly zasáhly raketovým nebo dělostřeleckým ostřelováním na 32 000 civilních objektů, především soukromých nebo obytných domů, a přes 700 objektů kritické infrastruktury, jako jsou rozvodny elektřiny, letiště, mosty nebo sklady ropy. „Jen tři procenta zaznamenaných útoků mířila na vojenská zařízení,“ uvedl Jenin.

Rusům už je jasné, že nezabrání Ukrajincům překročit Dněpr

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám