Hlavní obsah

Nemůžeme vypadat jako slabý článek. Čaputová je pro posílení NATO na Slovensku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bratislava

V reakci na napětí ve vztahu mezi Ukrajinou a Ruskem se slovenská prezidentka Zuzana Čaputová vyslovila ve prospěch posílení obrany na východním křídle NATO, kam patří i Slovensko. NATO uvažuje o vyslání 1000 vojáků do Rumunska, Maďarska a právě i na Slovensko.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Slovenská prezidentka Zuzana Čaputová na archivním snímku

Článek

„Nemůžeme si dovolit vystupovat jako slabý článek na východním křídle aliance. Posílení obrany naší východní hranice, jakož i celého tzv. východního křídla NATO spojeneckými silami je i v našem vlastním zájmu,“ uvedla Čaputová v úterním prohlášení.

Hlava státu upozornila na nárůst počtu ruských vojáků na hranicích s Ukrajinou.

Pozveme sem ruské vojsko, vyhrožuje velitel doněckých separatistů

Evropa

„Tato situace nám připomíná rok 2014, kdy přišlo ke hranicím menší množství vojáků, jako nyní, ale zabrali poloostrov Krym a pomohli separatistům odtrhnout část Donbasu od zbytku Ukrajiny,“ uvedla Čaputová. „Proto je na místě i dnes velká ostražitost,“ dodala prezidentka.

Mezi legitimní práva Ruska nepatří to, že může rozhodovat o osudech jiných bez ohledu na jejich zájmy.
slovenská prezidentka Zuzana Čaputová

Podle hlavy státu politické vedení Ruska chce připravit o svobodu nejen Ukrajinu, ale potenciálně i Slovensko.

„Rusko má své legitimní obavy a má svá práva, jako každá země. Mezi ruskými požadavky jsou i takové, které si zaslouží pozorné vyslechnutí, jako je například návrh na zákaz některých zbraňových systémů v Evropě. Proto má smysl s nimi dál vést dialog,” konstatovala Čaputová.

Prezidentka Čaputová podmínila ratifikaci obranné dohody s USA

Evropa

„Mezi legitimní práva Ruska však nepatří to, že může rozhodovat o osudech jiných bez ohledu na jejich zájmy,” dodala prezidentka.

Reklama

Výběr článků

Načítám