Hlavní obsah

Nemůžeme se stát geriatrickou partají. Vlivný poslanec PiS posílá Kaczyńského do důchodu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv čtyřiasedmdesátiletý Jaroslaw Kaczyński v uplynulých letech už vícekrát oznámil, že nastává čas jeho odchodu do politického důchodu, nakonec z toho vždy sešlo. Nyní, čtyři týdny po parlamentních volbách, po nichž jeho strana Právo a spravedlnost (PiS) navzdory vítězství nemá dostatek poslanců k sestavení vlády, už ale i z řad jeho vlastní partaje zní hlasy, že ten čas nadešel.

Foto: Kacper Pempel, Reuters

Předseda strany Právo a spravedlnost Jaroslaw Kaczyński

Článek

Jan Ardanowski, jeden z nejvlivnějších poslanců PiS v Sejmu a zároveň poradce prezidenta Andrzeje Dudy, mu ve čtvrtečním rozhovoru pro deník Super Express bez sebemenších okolků vzkázal, že „existence strany nemůže být založena na jednom stárnoucím člověku“.

„Nemůžeme se stát geriatrickou a gaučovou partají,“ řekl Ardanowski s tím, že se Kaczyński musí vzdát moci ve straně a hledat svého nástupce. „Musíme hledat nové, mladší, musí existovat přirozené procesy, z nichž se vynoří noví lídři,“ zdůraznil.

Podle deníku Super Express připouštějí v neoficiálních rozhovorech i další představitelé PiS, že by měl Kaczyński začít řešit svého nástupce.

Po Kaczyńském se slehla zem

Evropa

Může být náhradou Duda?

Jako příklad nového stranického lídra uvedl Ardanowski prezidenta Dudu. „Rád bych v takové roli viděl Andrzeje Dudu. Je jedním z vůdců polské středopravice. Má široký rozhled ve státních záležitostech, je to mladý muž, je to jeden z nejvýraznějších prezidentů posledních let,“ prohlásil Ardanowski.

Ohledně role Kaczyńského se podobně vyjádřil i další Dudův blízký člověk, v minulosti dlouholetý Kaczyńského spolupracovník Marcin Mastalerek. „Všichni v táboře PiS mají zodpovědnost za volební výsledek, ale lídr tu největší - nejen když vyhráváme, ale také když prohráváme. Taková je demokracie,“ uvedl pro server natemat.pl.

Dodal, že na Kaczyńského, při vší úctě k jeho osobě, padla zodpovědnost za totálně zbabranou volební kampaň PiS, a proto musí odejít do politického důchodu.

PiS začíná hrát o předčasné volby, píší polská média

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám