Hlavní obsah

Německý Blessem s obří dírou po povodni se pomalu vrací do života

Blessem

Jen velmi pomalu se vrací život do Blessemu, symbolu německých bleskových záplav z poloviny července. Vytrvalé lijáky a extrémní nasycenost půdy vedly k rozsáhlé erozi, kdy se nedaleko místního lomu na písek a štěrk vytvořila ohromná, zhruba 300metrová jáma.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry na zatopený Blessem z 22. červenceVideo: AP/Reuters

 
Článek

Od minulého čtvrtka se mohou lidé vrátit do svých domovů. Zatím se ale nedoporučuje, aby obyvatelé zůstávali v domech přes noc, protože v místě stále ještě nefunguje elektřina a je velmi poničena infrastruktura. Voda z vodovodu se stále nesmí používat k pití, pokud není převařena. V době od 22.00 do 06.00 by měla být oblast prázdná a hlídat by ji měli policisté.

Letecké záběry z Německa. Obří díra v Blessemu je stále větší

Evropa

Od pondělí se čistí potrubí vyššími dávkami chloru. Čištění může vést k dočasným výkyvům tlaku a voda se může krátce zbarvit do hněda. Postupně se uvádí do provozu městská kanalizace. S odklízením trosek pomáhají také němečtí vojáci.

Navzdory tomu, že odborníci považují svahy štěrkovny za stabilní, je vytvořen okruh zhruba 100 metrů, kde je vyhlášen přísný zákaz vstupu. Zemský rada Frank Rock doufá, že lidé, kteří mají své domy a byty v bezpečnostní zóně, do nich budou moci vstoupit také v příštích několika dnech.

Foto: Profimedia.cz

Blessem poté, co začala opadat voda.

Vojáci a dobrovolníci se snaží řeku Erft, která se během záplav dostala ze svého koryta, pomocí pytlů s pískem a štěrkem provizorně zatlačit zpět do původního koryta. Cílem je, aby se do štěrkovny dostávalo méně vody. Současně by se mělo koryto řeky prohloubit.

Práce na stavbě kamenné přehrady by měly začít v nejbližší době.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám