Hlavní obsah

Německu hrozí supercely a tornáda, bouře se nevyhnou ani Česku

Extrémně silné bouře, takzvané supercely, hrozí během pondělí a noci na úterý po celém Německu. Se supercelami se mohou tvořit dokonce tornáda, uvedla německá meteorologická služba (DWD). Velmi silné bouřky hrozí také České republice, upozornila meteoroložka Dagmar Honsová.

Foto: Profimedia.cz

Supercela v německém Falkenbergu

Článek

Meteorologické modely udávají vysoké hodnoty CAPE, tedy dostupné konvektivní potenciální energie pro tvorbu bouřek a výrazný střih větru. To jsou vhodné podmínky pro tvorbu supercelárních bouří, bouřek tvořených silným vzestupným proudem, který rotuje kolem své osy. Takový vír se nazývá mezocyklóna.

Nové silné bouřky se v Německu budou tvořit na jihozápadě a odtud budou postupovat dál. Doprovázet je bude krupobití, na některých místech mohou padat obří kroupy o průměru čtyři centimetry. Současně by měl bouřky doprovázet silný vítr, který by měl dosahovat v nárazech až 120 km/h, uvedla DWD.

Nestabilita vzduchové hmoty ovšem napomůže vzniku supercely a tornád, varují němečtí meteorologové.

„V Česku se mohou na vlnícím se frontálním rozhraní vyskytovat velmi silné bouřky až do čtvrtka,“ řekla Honsová.

Silné bouřky zasáhly Moravu a část Čech, další se očekávají v noci a ráno

Počasí

To, že by se supercelární bouře nad naším území vyskytla, není vyloučené vzhledem k vysokým hodnotám CAPE, jež udávají některé meteorologické modely.

„V Česku supercelární bouře nejsou tak časté jako například v USA. Jejich zvýšený počet přinesl například 16. červen 2016 nebo 22. červen 2017. V květnu 2001 se ze supercely na území Česka vytvořilo tornádo,“ uvedla Honsová.

Záběry z dronu: Silná bouře rozmetala v belgickém městě sedm desítek domů

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám