Hlavní obsah

Připravujme děti na válku, žádá německá ministryně školství

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Němčina, matematika, střelba? Německá ministryně školství Bettina Stark Watzingerová (FDP) vyzývá školy, aby mladým lidem poskytly patřičnou přípravu na krizové situace, včetně válečného konfliktu.

Foto: Profimedia.cz

Německá ministryně školství Bettine Stark-Watzingerová v pátek na tiskové konferenci v Berlíně

Článek

„Společnost jako celek musí být dobře připravena na krize – od pandemie přes přírodní katastrofy až po válku,“ řekla podle televize ZDF Stark-Watzingerová sobotnímu vydání novinám Funke Mediengruppe .

„Civilní obrana je nesmírně důležitá, patří i do škol. Cílem musí být posílení naší odolnosti,“ vyslovila se ministryně pro pořádání cvičení civilní obrany ve školách.

Jako příklad uvedla Velkou Británii: „Cvičení na zvládání katastrof na školách jsou tam součástí každodenního života. Můžeme se z toho poučit.“

Sama by se chopila zbraně

Příprava na válku by podle ministryně neměla být samostatným školním předmětem, ale měla by být součástí učebních osnov. Mladí lidé si musí být vědomi hrozeb pro svobodu a musí být schopni se s nimi vypořádat, řekla Stark-Watzingerová. „Školy mají za úkol upozorňovat na rizika způsobem přiměřeným věku. Jde také o to, aby se řešily obavy a strachy,“ prohlásila.

Jsme vážně připraveni na obranu? Německý ministr obrany chce diskusi o povinné vojně

Evropa

Ministryně vyzvala vzdělávací instituce, aby si vytvořily „uvolněný vztah s bundeswehrem“. „Myslím, že je důležité, aby do škol přicházeli mladí důstojníci a informovali o tom, co bundeswehr dělá pro naši bezpečnost,“ řekla.

Šéfka resortu školství si dokáže představit, že by se v případě obrany sama chopila zbraně. „Od ruské invaze na Ukrajinu si pravidelně kladu otázku, co bych v takové situaci dělala já,“ řekla. „Na otázku, jestli by k tomu došlo, můžete odpovědět asi jen vy. Ale v zásadě bych řekla, že ano,“ podotkla s tím, že obdivuje Ukrajince za jejich odvahu a statečnost, s jakou brání svou zemi.

Povinnou vojnu ne

Návrat k povinné vojenské službě Stark-Watzingerová odmítá. Debatu o ní označila za „v současnosti zavádějící“ s tím, že povinná „vojna“ byla pozastavena, protože už nebyla ústavně přijatelná. „Nyní bychom se neměli nechat odvést od toho, co je skutečně nezbytné, totiž vybavit bundeswehr tak, aby byl schopen obrany,“ uzavřela.

Politička strávila týden v bundeswehru jako poslankyně, v současnosti je je vojačkou v záloze.

Svaz německých učitelů návrh podporuje. „Válka na Ukrajině vytváří nové povědomí o vojenských hrozbách, které se musí vyučovat i ve školách,“ řekl Stefan Düll, prezident svazu, nedělníku Bild am Sonntag.

„Očekávám, že spolková ministryně bude nyní usilovat o dialog s ministry školství ve spolkových zemích. Prohlášení o záměru nestačí, nyní se musí vyučovat politické lekce o válce na Ukrajině a o celoevropské, dokonce celosvětové situaci ohrožení,“ vysvětlil.

Německá zbrojovka Rheinmetall chystá otevřít nové továrny na Ukrajině

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám