Hlavní obsah

Některé země NATO a EU zvažují vyslat vojáky na Ukrajinu, tvrdí Fico

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Slovenský premiér Robert Fico (Směr) tvrdí, že některé členské země NATO a Evropské unie zvažují vyslání svých vojáků na Ukrajinu na základě dvoustranné dohody. Uvedl to po pondělním zasedání Bezpečnostní rady Slovenské republiky. Česká ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pondělí uvedla, že nic takového nečetla. Podle premiéra Petra Fialy (ODS) Česko nic takového nechystá.

Foto: Nadja Wohlleben, Reuters

Slovenský premiér Robert Fico

Článek

„Vícero členských zemí NATO a Evropské unie uvažuje, že na bilaterální bázi pošlou na území Ukrajiny své vojáky,“ řekl Fico. „Já si nedovedu představit, že na území Ukrajiny budou vojáci NATO. Ze Slovenska nepůjde na Ukrajinu žádný voják,“ dodal.

Něco podobného Fico naznačoval už v neděli. O možnosti vyslání vojáků na Ukrajinu by se podle něj mělo jednat na pondělní „bojové poradě“ v Paříži, kterou organizuje francouzský prezident Emmanuel Macron. Té se mají účastnit představitelé členských států EU a některých zemí NATO, které nejsou členy EU.

„Přehlídka veškerého kretenismu.“ Fico sklízí kritiku za slova o Ukrajině

Evropa

„Nebudu komentovat všechny nápady, které na summitu zaznějí,“ uvedl český premiér Petr Fiala (ODS) před odletem na summit. „ČR se určitě nechystá vysílat vojáky na Ukrajinu,“ dodal.

Ministryně obrany Jana Černochová (ODS) v pondělí na dotaz novinářů ohledně Ficových slov uvedla, že nic takového neslyšela ani nečetla.

„Já jsem nečetla poznámky z konference, které četl pan premiér Fico. Jestli ta silná podpora Ukrajině bude v tom smyslu, že budeme více na těch bezpečnostních opatření participovat, já určitě nebudu proti,“ uvedla Černochová.

„Já jsem nic takové nečetla, neslyšela. Počkám s čím přijede pan premiér,“ dodala na přímý dotaz.

Fico se o víkendu zviditelnil kontroverzním projevem k výročí zahájení ruské invaze na Ukrajinu. V něm mimo jiné prohlásil, že válka na Ukrajině začala už v roce 2014 „řáděním ukrajinských neonacistů“.

„To je jen válka, válka, válka“

Podle předsedy slovenské vlády je porada v Paříži potvrzením toho, že strategie Západu na Ukrajině selhala.

„Nemůžeme zabránit členským zemím NATO a EU, aby uzavřely bilaterální dohody s Ukrajinou. Říkáme však, že se nenaplní cíl, který se od toho očekává, že se vytvoří tlak na prezidenta Ruské federace a ruskou administrativu a dojde k nějakým ústupkům,“ řekl Fico. „Naopak, my se domníváme, že takovéto rozhodnutí povede k obrovské eskalaci napětí,“ dodal slovenský premiér.

Fico volal po bezpečnostních zárukách Slovenska v případě, že dojde k tomuto kroku. „Bezpečnostní rizika jsou obrovská,“ konstatoval.

Předseda slovenské vlády také poznamenal, že se zarazil, že v tezích pařížského jednání nikde není slovo mír. „To je jen válka, válka, válka. S takovouto politikou se nemůžu ztotožnit, protože to nemá vojenské řešení. Všichni vědí, že na Ukrajině se problém nedá vyřešit vojenským způsobem,“ řekl Fico. „Slovenská vláda bude dělat suverénní slovenskou zahraniční politiku,“ dodal slovenský premiér.

Fico se pozastavil nad tím, že neexistuje mírový plán pro Ukrajinu. „Všichni chtějí jen pokračování zabíjení. Děkuji, tohle není politika, kterou bych já podporoval,“ zdůraznil.

O míru přitom nechce jednat Rusko a nárokuje si území Ukrajiny.

Robert Fico by blokoval případný návrh na vstup Ukrajiny do NATO

Evropa

Summit o pomoci Ukrajině v Paříži

Pondělní schůzku pořádá francouzský prezident Emmanuel Macron.

Jednání by se měla zúčastnit celkem dvacítka prezidentů a premiérů především evropských zemí, mezi nimi německý kancléř Olaf Scholz, britský ministr zahraničí David Cameron, polský prezident Andrzej Duda či nizozemský premiér Mark Rutte. Českou delegaci povede premiér Petr Fiala.

Nedorazí například maďarský premiér Viktor Orbán považovaný za hlavního evropského spojence ruského prezidenta Vladimira Putina. Na rozdíl od původních informací francouzského tisku naproti tomu dorazí slovenský premiér Fico, který je kritický k další vojenské pomoci Ukrajině.

Podle agentury AFP se neočekává, že by na summitu byla ohlášena nová vojenská pomoc Ukrajině. Podle francouzských představitelů se bude jednat o způsobech, jak napadené zemi pomáhat efektivněji a rozhodněji. Ukrajinští představitelé poukázali v neděli, že zhruba polovina západní vojenské pomoci se do země dostává se zpožděním.

Reklama

Výběr článků

Načítám