Hlavní obsah

Český prezident chce zavřít Rusy do koncentráků. Ruská média si Pavlova slova vyložila po svém

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ruská média – ať už prokremelská, nebo opoziční působící v zahraničí – si povšimla výroku českého prezidenta Petra Pavla o nutnosti zvýšit dohled tajných služeb nad ruskými občany žijícími na Západě. Pavel to řekl v rozhovoru pro Rádio Svoboda. Některé ruské weby přitom zneužily Pavlova slova k propagandistickým výpadům. Tvrdí, že český prezident chce zakládat koncentrační tábory pro Rusy.

Foto: Tourprom

Článek ruského webu Tourprom o tom, že český prezident chce údajně zavírat Rusy do koncentračních táborů, doprovází sugestivní fotografická koláž. Web se přitom zaměřuje na informace pro turisty

Článek

Co prezident Pavel skutečně řekl? „Všichni Rusové žijící na Západě by měli být sledováni mnohem víc než v minulosti, protože jsou to občané země, která vede agresivní válku, “ uvedl Pavel v rozhovoru. Na otázku, jak by takový dohled měl vypadat, pak upřesnil: „Měli by být pod dohledem bezpečnostních služeb.“

Dodal také, že ho to mrzí, ale že taková je bohužel cena za vedení války.

Názor nicméně doplnil o přirovnání k situaci Japonců v USA během druhé světové války. Ti, byť mnohdy občané Spojených států, byli po japonském útoku na americký přístav Pearl Harbor od roku 1942 drženi v internačních táborech, za což se americká vláda později omluvila.

Skutečná ukrajinská protiofenziva teprve přijde, věří Pavel

Zahraniční

„Internace je otázkou času“

Ruský list Vzgljad otiskl v reakci na Pavla zprávu o rozhovoru s ruským politologem Armenem Gasparjanem s titulkem „Historik: internace Rusů v Evropě je otázkou času“, pod níž umístil fotografii Petra Pavla.

„Internace Rusů a občanů Ruska v Evropě podle analogie s Japonci v USA během 2. světové války se zdá nevyhnutelnou. Přitom Evropanům se opatření budou zdát přirozenými a neodporujícími liberálním hodnotám,“ píše list v úvodu svého článku s odvoláním na Gasparjana.

„Američané si nemysleli, že tato omezení porušují legislativu. Zdálo se jim to naprosto opodstatněné a přirozené. A když se ani za tehdejší činy nikdo nekál (americká vláda se omluvila v 80. letech minulého století – pozn. red.), tak ve vztahu k Rusům určitě nikoho ani nenapadne, že jde o nějaké porušení práv nebo demokratických hodnot,“ prohlásil ruský expert.

„Nemám nejmenších pochyb, že internace Rusů je otázkou času. Prezident Putin ještě před začátkem speciální vojenské operace (ruské ozbrojené agrese proti Ukrajině – pozn. red.) mnohokrát říkal těm, co odjížděli, že život jim tam nikdo nedá. Pravděpodobně v EU teď připravují nějakou legislativní normu, která umožní minimálně zablokovat bankovní účty našich spoluobčanů. Možná někoho z nich dokonce čeká demonstrativní zatčení v rámci ‚boje s agenty a diverzanty z Ruska‘,“ straší ve čtvrtečním článku Vzgljadu ruské čtenáře Gasparjan.

RBK: Rusové prchli před režimem

Pavlova výroku si ve čtvrtečním článku všímá také agentura RBK. Píše, že český prezident „označil důsledný dohled tajných služeb nad ruskými občany, kteří odjeli na Západ kvůli nesouhlasu s politikou (své) země, za cenu války“ a rovněž zmiňuje příměr k USA a Japoncům za 2. světové války.

Agentura ve stejném článku uvádí, že k opatřením proti Rusům, „kteří nesouhlasí s vládou“ (jinou kategorii Rusů v zahraničí článek nepřipouští – pozn. red.) se už volalo i v Moskvě. RBK přitom zmiňuje zástupce šéfa ruské bezpečnostní rady Dmitrije Medvěděva, podle nějž „(odjet z Ruska) není jen amorální věc, to je zrada“, a také Vjačeslava Volodina, předsedu Státní dumy, který vyzval ke konfiskaci majetku „lotrům“, již „veřejně kydají špínu na Rusko“ v zahraničí.

Anketa

Souhlasíte s prezidentem Petrem Pavlem, že občané Ruské federace žijící v západních zemích by měli být pod zvýšeným dohledem bezpečnostních služeb?
Ano
58,4 %
Ne
41,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 26021 čtenářů.

Ruský internetový deník gazeta.ru zmiňuje, že český prezident „Petr Pavel označil Rusy za občany národnosti, která vede agresivní válku“.

Článek je přitom opatřen titulkem „Český prezident vyzval ke studiu zkušeností koncentračních táborů v otázce občanů Ruska“.

A ruský web tourprom.ru rovnou tvrdí, že „Rusy v zahraničí chtějí umístit do koncentračních táborů k evidenci a kvůli kontrole“.

„Ruští dlouhodobí turisté, kteří utekli do svobodné a klidné Evropy, riskují, že zažijí evropské metody ‚filtrace‘ nežádoucích občanů, včetně koncentračních táborů,“ praví web údajně zaměřený na turistiku.

Skutečností, že každý cizinec v Rusku má za povinnost nahlásit se v každém městě svého pobytu úřadům (potažmo FSB), se web zjevně netrápí.

„Minimálně, návrh uplatnit ve vztahu k ruským občanům žijícím v zahraničí zkušenost, kterou učinily USA ve vztahu k Japoncům za 2. světové války (ty kvůli evidenci a kontrole násilně odeslali do koncentračních táborů), přednesl český prezident Petr Pavel,“ píše tento web.

„Zatímco bývalý generál NATO, kterého si Češi zvolili za prezidenta, chce posílat přistěhovalce do koncentračních táborů, česká letoviska si stěžují na ztráty v rozpočtu kvůli chybějícím solventním ruským turistům,“ tvrdí dále.

Podobně agresivní rétoriku volí v článku „Nacismus v Evropě kvete: český prezident navrhl vytvořit koncentrační tábory pro Rusy“ portál newsofrussia.ru.

Pavlova výroku pro Rádio Svoboda si všímají i opoziční ruskojazyčná média, například server Meduza nebo Nastojaščeje vremja. Tlumočí přitom výňatek z rozhovoru, bez dalších komentářů. Zmiňují se o něm i některá zahraniční média, například německý Bild.

Ruská propaganda vytáhla proti Pavlovi za jeho vzkaz okupantům

Zahraniční

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám