Hlavní obsah

Nejen zatykač na estonskou premiérku. Na ruském seznamu jsou i Češi, ukázala databáze

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na nejméně pět českých občanů má políčeno ruské ministerstvo vnitra, ukázala databáze, kterou zveřejnil ruský opoziční web Mediazona. Na dlouhém seznamu je množství evropských politiků a úředníků včetně estonské premiérky Kaji Kallasové, na niž Moskva nedávno vydala zatykač kvůli odstraňování sovětských pomníků. Zahrnuje ale například i zahraniční bojovníky bojující na Ukrajině. Většina hledaných Čechů v databázi k notoricky známým jménům nepatří.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Seznam hledaných ruskými úřady téměř jistě není kompletní. Podle Mediazony úřad nezveřejňuje kompletní databázi, ale pouze odpovědi na dotazy médií, pokud jde o konkrétní osoby.

Právě z těchto odpovědi opoziční web sestavil svůj seznam. „Hledaná oznámení nespecifikují, podle kterého článku je osoba stíhána, takže je téměř nemožné odlišit politické případy od ostatních,“ upozorňuje web.

Na seznamu figuruje mimo jiné Jaromír Štětina, bývalý senátor a europoslanec, zakladatel neziskové organizace Člověk v tísni a někdejší válečný reportér z oblastí bývalého Sovětského svazu. Štětina přitom patří k dlouhodobým kritikům ruského prezidenta Vladimira Putina, po jeho odsouzení jako válečného zločince volal už před deseti lety.

Politiků stíhaných za strhávání památníků Rudé armády přibude, vyhrožuje Zacharovová

Evropa

Dalším v Rusku hledaným Čechem je podle databáze „Matuš Bulíř“. O Matouši Bulířovi informovala česká média poprvé, když v minulosti dostal podmínku za protiromské cedule u památníku v Letech, kandidoval také do europarlamentu za nacionalistické uskupení.

Později byl mezi českými bojovníky, kteří se po ruské invazi z roku 2022 přihlásili na pomoc Ukrajině. Jeho angažmá však skončilo neslavně - po kritických videích, která se šířila v proruských skupinách, jej napadli další čeští spolubojovníci a Bulíř se vrátil zpět.

Za protiromské nápisy v Letech uložil soud podmíněné tresty

Krimi

Další hledaní Češi na seznamu, Jan Dašek a Michaela Krešlová, mezi známé tváře nepatří. Na seznamu figuruje také muž jménem Sergej Kiriček, který má podle databáze rovněž české občanství, je u něj přitom uvedena poznámka, že je hledaný na základě žádosti kyrgyzských úřadů.

Rusko vydalo zatykač na estonskou premiérku Kallasovou

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám