Hlavní obsah

Rusko vydalo zatykač na estonskou premiérku Kallasovou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Ruské ministerstvo vnitra v úterý vydalo zatykač na estonskou premiérku Kaju Kallasovou. Informuje o tom ruský list Kommersant, podle něhož je na seznamu i estonský státní tajemník Taymar Peterkop. Server Mediazona uvedl, že Rusko zatykač vydalo v souvislosti s bouráním sovětských památníků, což později potvrdil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. Pro premiérku to ale fakticky nic neznamená.

Foto: Profimedia.cz

Estonská premiérka Kaja Kallasová

Článek

Kallasová je „hledaná“ podle „některého článku trestního zákoníku“, píše list Kommersant. Ruské ministerstvo vnitra ovšem původně neuvedlo, čeho se estonská premiérka měla dopustit.

Podle serveru Mediazona (Kommersant označil tento server za zahraničního agenta) se v seznamu hledaných osob objevili také šéf litevského ministerstva kultury Simonas Kairis a 59 z 69 poslanců lotyšského parlamentu. Všichni pobaltští činitelé podle Mediazony byli na seznam přidáni kvůli úmyslu bourání sovětských památek na evropském území.

Všechny tři pobaltské země krátce po zahájení ruské plnohodnotné invaze na Ukrajinu totiž začaly odstraňovat sovětské památníky, které označily za symboly sovětské okupace. Estonsko například v pohraničním městě Narva odstranilo tank T-34, který byl na místě přistaven k 25. výročí vítězství ve druhé světové válce.

Že byl na pobaltské představitele vydán zatykač v souvislosti s bouráním sovětských památek později potvrdil i mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov. „Jsou to lidé, kteří jsou zodpovědní za rozhodnutí, která jsou vlastně zneužitím historické paměti,“ uvedl k zatykačům podle ruské vládní agentury TASS Peskov.

Soud v Haagu vydal zatykač na Putina

Zahraniční

Kallasová je dlouhodobou kritičkou Ruska a jeho války na Ukrajině. V nedělním rozhovoru pro rakouský list Der Standard například uvedla, že západní spojenci Ukrajiny musí usilovat o vítězství nad Ruskem a nespadnout do „různých pastí“, které byly nastraženy Kremlem, uvedla v rozhovoru, když se jí redaktor rakouského listu zeptal na válku na Ukrajině.

„Je chybou domnívat se, že válku lze rychle vyhrát. Rusko se připravuje na dlouhé válečné období. Válka bude pokračovat, dokud si Rusko neuvědomí, že nemůže vyhrát,“ dodala estonská premiérka.

Mezinárodní zatykač

Mezinárodní trestní soud (ICC) v Haagu vydal loni v březnu zatykač na ruského prezidenta Vladimira Putina a zmocněnkyni Kremlu pro práva dětí Marii Lvovou-Bělovou, které obvinil z únosů ukrajinských dětí.

„Dnes 17. března 2023 přípravná komora Mezinárodního trestního soudu vydala zatykače na dva jednotlivce v souvislosti se situací na Ukrajině: pana Vladimira Vladimiroviče Putina a Marii Alexovnu Lvovou-Bělovou. Existují opodstatněné důvody domnívat se, že prezident Putin za zločiny osobně nese odpovědnost, “ oznámil ICC loni v březnu v tiskovém prohlášení.

Podle ICC Rusko unesené děti následně posílalo do ruských převýchovných táborů.

Rusko v reakci na mezinárodní zatykač na Putina vydalo zatykač na hlavního prokurátora Mezinárodního trestního soudu v Haagu (ICC) Karima Khana. Všechna obvinění proti Putinovi i ruské zmocněnkyni navíc Moskva odmítla a uvedla, že „nemají žádný význam“.

Estonsko zatklo ruského profesora podezřelého ze špionáže pro Moskvu

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám