Hlavní obsah

Politiků stíhaných za strhávání památníků Rudé armády přibude, vyhrožuje Zacharovová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko kvůli strhávání pomníků Rudé armády chce stíhat desítky vysokých politiků z Pobaltí a Polska, uvedla agentura TASS. Jako první bylo zveřejněno jméno estonské premiérky Kaji Kallasové, postupně však přibývají další z Pobaltí i Polska, už jsou jich desítky. Podle mluvčí ruského ministerstva zahraničí Mariji Zacharovové jich ještě přibude.

Foto: Maxim Shemetov, Reuters

Mluvčí ruského ministerstva zahraničí Marija Zacharovová na oslavě čínského lunárního nového roku

Článek

„Za zločiny na památce osvoboditelů světa od nacismu a fašismu se je třeba zodpovídat,“ uvedla na svém kanálu na Telegramu Zacharová a dodala: „Toto je jen počátek.“

K případu se vyjádřila, protože Kallasová má také kvůli strhávání pomníků rudoarmějců zakázaný vstup na území Ruské federace: „K. Kallasová je známa jako státní představitelka krajně nepřátelská vůči Rusku, jeho kultuře a historii. Aktivně prosazuje politiku bourání pomníků a zesměšňování památky sovětských vojáků, kteří během druhé světové války osvobodili Evropu z fašistického zotročení. Za podobné rouhání se je potřeba nést odpovědnost.“

„To je důvod, proč je Kallasová na seznamu těch, jimž je zakázán vstup na území Ruské federace,“ pokračovala Zacharovová. „Co se týká ruských orgánů na ochranu práva, tak ony jsou v rámci své odpovědnosti a pravomocí v souladu se zákony Ruské federace povinny vyšetřovat případy vandalismu a určit osoby, které jsou odpovědné za tyto zločiny,“ dodala.

Stíhaných postupně přibylo

Seznam stíhaných se během úterý postupně rozrůstal, jak plyne z vyjádření TASSu. Kromě už dříve zmiňovaných 59 poslanců lotyšského parlamentu je tam i estonský ministr zahraničí Taimar Peterkoplotyšští ministři spravedlnosti, financí a zemědělství Inese Libina-Egnereová, Arvils Aseradens a Arman Krauze i bývalá ministryně vnitra Marija Golubevová či starosta litevské Klaipedy Arvydas Vaitkus a jeho zástupce i třináct radních, stejně jako šest radních z Vilniusu.

Rusko chce stíhat i starostu polského Walbrzychu a Romana Szelemeje, bývalého tajemníka polského ministerstva státního majetku Karola Rabendu nebo předsedu Institutu národní paměti (IPN) Karola Nawrockého.

Na ruském seznamu hledaných osob jsou i čtyři Poláci

Evropa

Všichni mají být stíháni podle článku 234 ruského trestního zákoníku, podle něhož lze za poškození nebo zničení kulturního dědictví nebo památníku udělit trest vězení v délce až šesti let.

Krok považuje Institut pro studium války za součást hybridní války. Rusko nemůže stíhat cizí státní příslušníky za porušení ruských zákonů, které byly spáchány mimo území Ruské federace. Že jde jen o propagandistický krok, potvrzuje i sdělení Zacharovové. Pokud Kallasová nesmí být vpuštěna na území Ruska, ruští policisté ji nemohou zadržet.

Rusko vydalo zatykač na estonskou premiérku Kallasovou

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám