Hlavní obsah

Za protiromské nápisy v Letech uložil soud podmíněné tresty

Písek

Okresní soud v Písku odsoudil dva muže, kteří podle policie umístili tabule s urážlivými nápisy o Romech v areálu památníku v Letech na Písecku, k trestům dvanáct a osm měsíců podmíněně s dvouletým odkladem. Šlo o popírání a schvalování genocidy. Rozsudek není pravomocný. Jeden z mužů se odvolal, odvolání projedná pobočka krajského soudu v Táboře.

Matouš Bulíř a Pavel Kozák u Okresního soudu v Písku

Článek

Státní zástupce Zbyněk Polívka podal obžalobu na Matouše Bulíře a Pavla Kozáka loni v březnu.

Bulířovi uložil soud trest 12 měsíců se zkušební dobou na dva roky, Kozákovi osm měsíců, také s dvouletou zkušební dobou. Na rozsudek upozornila Česká televize.

Státní zástupce Zbyněk Polívka se neodvolá. „Rozsudek odpovídá našemu návrhu, koresponduje s obžalobou: ze strany soudu byl zachován skutek a právní hodnocení. Co se týče trestu, je o trošku mírnější, ale jinak koresponduje s naším návrhem. Soud reflektoval míru působení, kdy ten, kdo má přísnější trest, byl iniciátorem jednání,” řekl Polívka.

Tabule s urážlivými nápisy objevili lidé v areálu památníku na přelomu května a června 2018. Na případ tehdy upozornil web Romea.cz, podle kterého byl na tabulích nápis: „Památník věnovaný historicky posledním pracujícím Romům na území České republiky”. Romea uvedla, že cedule na památník umístil nacionalistický spolek My proti všem.

Za urážlivé nápisy o Romech hrozí až tři roky vězení

Krimi

„Rozsudek v této kauze, byť jsme na něj čekali opravdu dlouhé dva roky, mě příjemně a nutno říct – i po řadě nezdarů ve srovnatelných kauzách – nečekaně překvapil. Je to satisfakce a taky jakési ujištění, že lze podobné škůdce této společnosti odhalit i potrestat,” uvedla ve středu v tiskové zprávě ředitelka Muzea romské kultury Jana Horváthová. Muzeum v místě bývalého tábora buduje památník holokaustu Romů a Sintů v Čechách.

Táborem v Letech podle historiků od srpna 1942 do května 1943 prošlo 1308 Romů – mužů, žen i dětí, 327 z nich v něm zemřelo a přes pět set skončilo v Osvětimi. Z koncentračních táborů se po válce vrátilo ani ne 600 romských vězňů. Podle odhadů odborníků nacisté vyvraždili 90 procent českých a moravských Romů. Archeologové zjistili, že největší část koncentračního romského tábora v Letech byla v areálu bývalého vepřína.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám