Hlavní obsah

Nebyly s ním problémy, tvrdí rodina útočníka z Nice. Zatčen byl přitom už před čtyřmi lety

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nice/Tunis

Byl to tolerantní mladík, se kterým nebyly žádné problémy, tvrdila pro agenturu Reuters o podezřelém z vraždy tří lidí v Nice rodina Ibráhíma Ísávího (Issaoui). Jejich verzi ale rozporuje francouzský list Le Figaro. Tunisan byl kvůli útokům nožem zatčen už před čtyřmi lety.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Zásah policie v Notre-DameVideo: Reuters

 
Článek

Několik hodin před útokem v bazilice Notre-Dame ve francouzském Nice volal Ísáví – francouzská média o něm píšou jako o Avísávím (Aouissaoui) – rodině. „Nic nenasvědčovalo tomu, že by měl spáchat čin, ze kterého je podezřelý. Hledal nocleh a ukazoval nám okolí budovy, která je naproti kostelu,“ řekla Reuters Ísávího sestra Afef.

Rekonstrukce bestiálního útoku v Nice. Vyřiďte dětem, že je miluju, vzkázala matka před smrtí

Evropa

Rodina a jeho příbuzní, kteří žijí v tuniském přístavním městě Sfax, odkud se Ibráhím vydal do Evropy, nemohli uvěřit tomu, že by bestiální vraždy spáchal právě člen jejich rodiny. „Říkal, že usíná na schodech poblíž kostela. Podle mě musel utíkat, když se schylovalo k útoku,“ nevěřil zprávám o zatčení bratr Číhár.

Že byl Ibráhím ještě v Tunisku poklidným občanem dokládá i vyjádření sousedů, podle kterých s 21letým mladíkem nikdy nebyly žádné problémy.

Kostelník v Nice se chystal na mši, vtom mu podřízli hrdlo

Evropa

Jejich tvrzení ale vyvrátilo zjištění francouzského Le Figaro. Deník s odvoláním na tuniské úřady uvedl, že Ibráhím Ísáví měl už v minulosti pletky s policií. V roce 2016 se dopustil trestné činnosti související s obecným násilím a drogami. V Tunisku byl kvůli násilí a použití nože dokonce zadržen.

V Nice na místě činu policie našla Ísávího dva telefony, výtisk koránu a dva nepoužité nože. Ísáví je podezřelý z toho, že ve čtvrtek zavraždil v bazilice Notre-Dame tři lidi, jedné ženě dokonce uřízl hlavu. Policisté ho po útoku postřelili a dosud leží zraněný v nemocnici.

V Nice vraždil 21letý migrant z Tuniska, do Evropy připlul v září

Evropa

Vyšetřování činu v rámci boje proti terorismu a praní špinavých peněz zahájilo i Tunisko, potvrdil zástupce tuniského prokurátora Muhsín Dalí. Do Sfaxu v pátek dorazila jednotka boje proti terorismu a zahájila vyšetřování.

Tuniská tisková agentura TAP oznámila, že se k útoku přihlásila teroristická skupina Al-Mahdí, která působí na jihu Tuniska. Dalí sdělil, že právě na ni se soustřeďuje vyšetřování a zjišťuje se, zda skupina byla do útoku zapojena. Přiznání skupiny zveřejnil její údajný člen na sociálních sítích.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám