Hlavní obsah

V Nice vraždil 21letý migrant z Tuniska, do Evropy připlul v září

Novinky, Michal Sobotka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nice

Tři čtvrteční vraždy ve francouzském Nice má zřejmě na svědomí 21letý Tunisan Brahim Aoussaoui, uvedl deník Le Figaro. Pachatel byl podle starosty města Christiana Estrosiho zatčen. Při dalším útoku v Avignonu policie zastřelila muže, který patřil ke krajně pravicové skupině.

Záznam: Policie na místě činu v NiceVideo: Reuters

 
Článek

Při obou útocích křičeli pachatelé Alláhu akbar (Bůh je veliký), což dělají při útoku islámští teroristé. Případ v Nice vyšetřuje prokuratura jako vraždu s teroristickým motivem, u útoku v Avignonu podle DPA nic něčemu takovému nenasvědčuje.

Protiteroristický konzultant ze společnosti Mosecon Yan St-Pierre řekl pro stanici France24, že v obou případech vše nasvěčuje tomu, že pachatelé jednali sami.

Zadrženého muže v Nice policisté podle Le Figaro identifikovali v odpoledních hodinách. Podle francouzského listu se jedná o 21letého Tunisana Brahima Aoussaouiho. Deník dále uvedl, že muž do Evropy přicestoval v září - jako migrant připlul na italský ostrov Lampedusa, kde byl v karanténě. Italské úřady mu pak nakázaly, aby opustil území Itálie. Na francouzském území se pohyboval od začátku října.

Teror v Nice: Tři mrtví, ženě útočník uřízl hlavu

Evropa

Do francouzského přímořského města kolem 14:00 přicestoval také prezident Emmanuel Macron. V průběhu tiskové konference řekl, že Francie zdvojnásobí počet vojáků, kteří posílí ochranu památek, škol a svatostánků na 7000.

„Jednalo se o islamistický útok cílený na katolíky. Celý národ stojí a bude stát na straně katolíků, aby v naší zemi byla zaručena svoboda vyznání. Pevnost a jednota jsou směr, který musíme držet,“ řekl Macron.

Při dalším útoku v Avignonu zastřelila policie muže, který ohrožoval lidi. O pachateli je podle Le Monde známo, že již dříve vyhrožoval jednomu arabskému obchodníkovi a byl členem pravicové skupiny Generace identity (Génération identitaire). Tuto skupinu úřady dlouhodobě sledují, zvažovaly i její rozpuštění, ale nakonec se soudu vzdaly, protože se obávaly, že nemají dostatečně silné argumenty, aby tribunál rozhodl v jejich prospěch.

Foto: Eric Gaillard, Reuters

Útočník v bazilice Notre-Dame v Nice uřízl ženě hlavu

Policisté zasahovali také v Lyonu, kde zadrželi Afghánce ozbrojeného nožem, kterého považovali za hrozbu. List Le Monde uvedl, že jej policie sledovala dlouhodobě a jednalo se o „vážný“ incident.

Ve Francii začal po čtvrtečních útocích platit nejvyšší stupeň varování před terorismem. V pátek by měla zasednout obranná rada státu.

Reklama

Výběr článků

Načítám