Hlavní obsah

Nebe plné dronů paralyzuje na Ukrajině bojové operace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Na obloze nad předními liniemi na Ukrajině hlídkuje tolik dronů lovících jakoukoli známku pohybu, že je téměř nemožné, aby se ukrajinské či ruské jednotky přesunuly přes bojiště, aniž by je někdo spatřil a zlikvidoval. Proto se vojáci znepřátelených stran pohybují podle listu The Washington Post „přískoky“ od jednoho zákopu k druhému a doufají, že operátoři ovládající nepřátelské bezpilotníky nad jejich hlavami nejsou dost zruční, aby je našli uvnitř.

Foto: ČTK/DPA/Kay Nietfeld, Profimedia.cz

Ukrajinská mobilní jednotka operátorů bezpilotníků nacvičuje sestřelování ruských dronů u Oděsy

Článek

Levné drony zpočátku poskytly ukrajinským vojákům na bojišti výhodu. Operátoři záhy vypilovali své dovednosti natolik, že dokázali pronásledovat jediného pěšáka a „potápět se“ za ním do zákopů a úkrytů v nich.

Rusové se ale rychle zorientovali a začali sériově vyrábět své vlastní drony. Prostory kolem frontové linie, kterým se podle The Washington Post obvykle říká „šedá zóna“, se na obou stranách změnily na „zónu smrti“.

Ukrajinští dronoví operátoři uvádějí, že v okolí frontové linie se v okruhu deseti kilometrů může pohybovat až stovka průzkumných i útočných dronů, které létají tam a zpět.

„Nejnáročnější je zjistit, jestli jde o ukrajinské, nebo ruské bezpilotní letouny,“ řekl jeden z nich, který se představil jako Stanislav. „Když vidíte na obloze 10 dronů, jen s obtížemi poznáte, jestli je to váš dron, který se vrací po průzkumu nad Ruskem kontrolovaném území, nebo jestli je to jejich dron, který přilétá na průzkum nebo útočí na území kontrolované Ukrajinou,“ vysvětlil.

Foto: Profimedia.cz

Ruští vojáci na polygonu v jižním Rusku nacvičují ovládání dronů

„To, čeho jsme právě svědky, je blesková válka bezpilotníků,“ řekl pode listu Andrew Coté, šéf BRINC Drones, americké firmy, která vyrábí bojové drony a posílá je mimo jiné na ukrajinskou frontu. Podle něj drony na Ukrajině mění hru stejně jako tanky v 1. světové válce.

Technologický pokrok podle The Washington Post nejspíš počátku zachraňoval spousty lidských životů, protože operátoři bezpilotníků mohou „pracovat“ o něco dále od kontaktní linie než tradiční pěchota. Ale kvůli dronům s termovizí se vojáci na obou stranách fronty nemohou bezpečně pohybovat ani v noci, což v posledních měsících silně zvedlo ztráty v řadách ruské i ukrajinské armády.

Drony přehuštěné nebe v kombinaci s rozsáhlými minovými poli a nedostatkem munice i vojáků podle listu nyní Ukrajině prakticky znemožňují provést větší ofenzivu. Rusové, kteří mají zásoby raket i letounů, se po obsazení Avdijivky na východě Ukrajiny snaží proniknout dál. V sobotu ukrajinský vrchní velitel Oleksandr Syrskyj varoval, že situace na východní frontě se „výrazně zhoršila“.

Situace na frontě se značně zhoršila, přiznal vrchní velitel ukrajinské armády

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám