Hlavní obsah

Navrátilec z bojů na Ukrajině zavraždil kumpána i „nejlepší učitelku Ruska“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kvůli dvojnásobné vraždě vyšetřují ruské úřady dříve omilostněného trestance, který se domů vrátil z bojů na Ukrajině. Ke zločinu došlo 24. února v sibiřské vesnici Kutana, muž zabil nejprve svého kumpána a později i starší příbuznou, která v minulosti získala titul „Nejlepší učitel Ruska“. O případu informují ruská regionální média i tamní vyšetřovatelé.

Foto: Vyšetřovací výbor Ruské federace, Bez zdroje

Vraždy v sibiřské obci Kutana. Snímek zveřejněný Vyšetřovacím výborem Ruské federace

Článek

Pětatřicetiletý muž nejprve rozbil hlavu páčidlem o rok mladšímu muži, s nímž popíjel alkohol, po této vraždě odešel do nedalekého domu, kde bydlela 64letá žena. „Na základě starých křivd ji podezřelý udeřil sekerou do hlavy. Po činu se muž pokusil dům zapálit a z místa utekl,“ oznámili ruští vyšetřovatelé s tím, že muže krátce po činu zadržel místní policista.

Regionální web SakhaDay zabitou ženu identifikoval jako Valentinu Fjodorovovou, která byla pedagožkou více než 40 let a v minulosti vyhrála titul „Nejlepší učitel Ruska“. Ruský telegramový kanál Gavarit NěMoskva napsal, že kvůli vraždám byl zatčen muž jménem Viktor Savinov, který se prý své příbuzné pomstil za to, že jej dříve udala policii.

Bývalý wagnerovec umlátil námořníka za kritiku války na Ukrajině. Polehčující okolnost, uznal soud

Evropa

Omilostněný vrah

Po množství jiných trestných činů od těžkého ublížení na zdraví až po loupež byl Savinov v roce 2020 odsouzen za vraždu ženy, s níž popíjel alkohol. Ženu zbil a ubodal celkem čtyřmi noži, napsal web s tím, že tehdy za to dostal jedenáctiletý trest v trestanecké kolonii se zpřísněným režimem. Z vězení se mu však podařilo dostat dříve, když se přihlásil do bojů na Ukrajině.

Když se vrátil z fronty do rodné vesnice Kutana, jeho otec ho nepustil do domu. „Dne 23. února, na Den obránců vlasti, chodil po vesnici a stěžoval si, že se mu nedostalo náležité úcty,“ řekla webu SakhaDay dcera zavražděné učitelky. „Šel k sousedům a k mé matce přišel asi ve 23:00, je to jeho teta, jeho otec a náš otec jsou bratři. Matka ho tam nenechala a byla jediná, kdo zavolal starostovi a řekl, že se opilý toulal po vesnici. Starosta poslal strážníka, který ho ani nezatkl, ale odvedl ho do postele,“ řekla žena regionálnímu serveru žena s tím, že Savinov se druhý den ráno vrátil do vesnice, aby se své příbuzné pomstil za to, že jej nahlásila.

„Měla modřiny na břiše a žebrech, ruce měla od krve, jak se snažila bránit. Když ji zmlátil, vzal sekeru a udeřil ji do hlavy… Ani nám neukázali její tělo, tak mou matku znetvořil,“ vypověděla dcera zavražděné.

Zastřeleni v postelích. Ve městě okupovaném Rusy zavraždili devět lidí včetně dvou dětí, sousedé viní vojáky

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám