Hlavní obsah

Navalnyj je nemocný a má „extrémně pekelné“ podmínky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vězněný ruský opoziční předák Alexej Navalnyj je nemocný a nedostává se mu lékařské péče, uvedl v úterý jeho právní zástupce Vadim Kobzev. Na twitterovém účtu samotného Navalného se píše, že ho správa věznice opět přemístila na samotku a musí snášet „extrémně pekelné“ podmínky.

Foto: Evgenia Novozhenina, Reuters

Alexej Navalnyj na snímku z května loňského roku

Článek

V noci z pátku na sobotu k němu volali záchranku kvůli onemocnění žaludku, které se zhoršilo po dalším umístění na izolaci, napsal Kobzev na svém twitterovém účtu, kde rovněž uvádí, že Navalnyj trpí neznámou nemocí, na kterou ho nikdo neléčí.

„Podle jeho lékařských záznamů za těch 15 dní zhubl o osm kilo,“ pokračuje právník s poznámkou, že balíky s léky, které posílá Navalnému jeho matka, se jí vracejí zpět. Kobzev zároveň píše o podezření, zda úřady nenechávají zdravotní stav stav kritika Kremlu „postupně zhoršovat“. „Budeme žádat toxikologické a radiologické testy,“ uvedl.

Šestačtyřicetiletý opoziční předák se v roce 2020 několik měsíců zotavoval v Německu z otravy, kterou podle západních laboratoří způsobila bojová látka ze skupiny novičok. Navalnyj obvinil Kreml, ten nařčení odmítl a zpochybnil i otravu.

Nejvýznamnější domácí kritik ruského prezidenta Vladimira Putina si nyní v Rusku odpykává 11,5 roku vězení. Za mřížemi se ocitl poté, co ho soud uznal vinným z podvodů a pohrdání soudem v případech, které byly podle Navalného vykonstruované s cílem ho umlčet, připomíná agentura Reuters.

Samotka za zprávy o zelí

Navalnyj nadále vystupuje prostřednictvím sociálních médií. Na jeho Twitteru se dnes objevila informace, že ho správa věznice v pátek propustila ze samotky, aby ho tam v pondělí na dalších 15 dní zase poslala. Stalo se tak podle něj poté, co jeho podporovatelé zveřejnili informaci, podle níž vězeňská služba prý platí příliš mnoho za zelí a přebytky si nechává.

„Denní režim změnili z pekelného na extrémně pekelný,“ uvádí se na Navalného Twitteru, který správu trestanecké kolonie viní i z toho, že mu zakazuje kupovat si za vlastní peníze jídlo. Ruské ministerstvo vnitra na žádost o komentář zatím nereagovalo, podotkl Reuters. Navalnyj byl podle něj v posledním roce na samotku umístěn opakovaně.

Navalnyj: Rusko nevyhnutelně směřuje k porážce

Válka na Ukrajině

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám