Hlavní obsah

NATO spustí kvůli uprchlíkům operaci ve Středozemním moři

– Varšava • Aktualizováno

Severoatlantická aliance spustí novou námořní bezpečnostní operaci ve Středozemním moři s názvem Sea Guardian (Mořský strážce), sdělil v sobotu na summitu NATO generální tajemník organizace Jens Stoltenberg. Aliance chce podle něj v centrálním Středomoří úzce spolupracovat s loďmi operace Sophia, kterou Evropská unie reagovala na migrační krizi.

Foto: Profimedia.cz

Loď NATO HCMS Fredericton poblíž Dardanel (ilustrační foto)

Článek

Rozsah nové alianční operace bude podle Stoltenberga široký - od sběru zpravodajských informací přes boj s terorismem až po výcvikové možnosti.

„Konkrétní úkoly budeme definovat podle konkrétních potřeb,“ uvedl Stoltenberg s tím, že nyní si plánovači NATO sednou se svými partnery z EU, aby zjistili, jak nejlépe kombinovat možnosti obou organizací.

Stavět přitom NATO i unie mohou na úspěšné vzájemné spolupráci v Egejském moři, kde alianční plavidla pomáhají EU zastavit příliv uprchlíků z Turecka do Řecka. To se v zásadě podařilo, také v důsledku jarní dohody mezi unií a Ankarou.

Pašeráci mění trasy

Do středu pozornosti EU se tak opět dostala migrační trasa v centrálním Středomoří, kde především z Libye míří k italským břehům stejné počty především ekonomických migrantů jako loni.

Italské ministerstvo vnitra informovalo, že od ledna do června do Itálie doplulo více než 70 tisíc lidí. Do země za celý loňský rok připlulo 153 000 lidí. [celá zpráva]

Pašeráci lidí navíc změnili strategii, migranty posílají z Egypta, varuje agentura Frontex, která má na starost ostrahu hranic Evropské unie. [celá zpráva]

Stoltenberg potvrdil, že nová námořní operace NATO ve Středozemním moři vznikne transformací letité akce Active Endeavour (Aktivní úsilí), která byla jako protiteroristická operace spuštěna v roce 2001 v reakci na teroristické útoky v USA.

Reklama

Výběr článků

Načítám