Hlavní obsah

Pašeráci lidí změnili strategii, migranty posílají z Egypta, varuje Frontex

– Varšava

Takzvanou středomořskou cestou proudí do Evropy stále více lidí z Afriky a Blízkého východu. Z Libye do Itálie přichází v současné době třináctkrát až čtrnáctkrát víc lidí než z Turecka do Řecka. Upozornil na to šéf agentury Frontex, která má na starost ostrahu hranic Evropské unie.

Foto: Alkis Konstantinidis, Reuters

Člun agentury Frontex s uprchlíky. Ilustrační foto

Článek

„Egypt se stal odrazovým můstkem. Počet člunů, které připluly z Egypta do Itálie, už (letos) přesáhl tisícovku,“ řekl Fabrice Leggeri agentuře AFP.

„Tato cesta je stále vyhledávanější. Plavba je ale extrémně nebezpečná a může trvat déle než deset dní, dodal šéf Frontexu s tím, že je v oblasti jen velmi málo lodí, které mohou tonoucí migranty zachraňovat.

Středomořskou trasu podle Leggeriho využívají především lidé, kteří prchají před diktaturou v Eritreji, a také ekonomičtí běženci ze zemí, jako jsou Senegal, Gambie, Pobřeží Slonoviny nebo Niger.

Pašeráci lidí se na středomořskou cestu zaměřili po uzavření balkánské cesty přes Makedonii a uzavření dohody o výměně migrantů s Tureckem.

Od roku 2014 našlo podle statistik Spojených národů smrt ve vlnách Středozemního moře více než 10 tisíc lidí. Jen od ledna pak utonulo nejméně 2814 lidí.

Reklama

Výběr článků

Načítám