Hlavní obsah

NATO musí dodat těžké zbraně na Ukrajinu, hrozí ruská ofenzíva, varuje Stoltenberg

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga je nutné, aby členské země aliance poslaly na Ukrajinu těžké zbraně. Důvodem jsou plány Ruska na další ofenzívy. Řekl to v  úterý v rozhovoru pro německý deník Die Welt.

Foto: Nietfeld Kay, ČTK

Generální tajemník NATO Jens Stoltenberg v Berlíně.

Článek

„Víme, že Rusko plánuje nové útoky, a musíme na ně být připraveni. Proto je tak důležité, abychom pokračovali a zvyšovali naši podporu Ukrajině,“ řekl Stoltenberg.

„Jestli chceme najít řešení, ve kterém Ukrajina přežije jako samostatná a svobodná země, musíme jednat teď. Více těžké techniky pro Ukrajinu je naprosto nutné. Proto vítám každé oznámení o jakýchkoli dodávkách hlavních bojových tanků na Ukrajinu,“ vysvětlil generální tajemník aliance, co je nutné dělat.

„Neexistují žádné známky toho, že by Putin změnil svůj cíl ovládnout Ukrajinu. Nic nenasvědčuje tomu, že se připravuje na mír. Je připraven obětovat desítky tisíc ruských vojáků v této naprosto zbytečné válce,“ zdůvodnil Stoltenberg. K Putinově postupu dodal: „Zmobilizoval 200 tisíc vojáků a plánuje mobilizovat ještě více. Aktivně pracuje na tom, aby získal další zbraně od jiných autoritářských států, jako jsou Írán a Severní Korea.“

USA pošlou Ukrajině 31 tanků Abrams, oznámil Biden

Válka na Ukrajině

Stoltenberg přiznal, že neví, kdy tato válka skončí: „Pokud chcete zítra mír, musíte dnes podpořit Ukrajinu. Zní to divně, ale cesta k míru vede přes dodávky zbraní.“

Žádné změny u ruských jaderných sil

Generální tajemník se ale neobává, že by Rusko nasadilo jaderné zbraně. „Velmi pečlivě sledujeme, co dělá Rusko, a zatím jsme nezaznamenali žádné změny u ruských jaderných sil.“ Ruské strašení jadernými zbraněmi však odsoudil: „Ruská jaderné rétorika je úplně nezodpovědná. Je nebezpečná. Rusko musí vědět, že jadernou válku nelze nikdy vyhrát, a proto by nikdy neměla být rozpoutána.“

Zásadní obrat: Německo souhlasí s vývozem leopardů, a dokonce pošle Ukrajině i své vlastní

Válka na Ukrajině

Stoltenberg také vyzdvihl jednotu atlantické aliance, které se nerozštěpila navzdory tomu, že různí její členové zaujali odlišné postoje k dodávkám tanků zemi napadené Ruskem. Nepřímo dal najevo i pochopení pro váhavý postoj německého kancléře Olafa Scholze.

Podle šéfa aliance je koordinace důležitější než „hlasitá“ veřejná prohlášení: „Někdy se stane, že důvěrné rozhovory jsou mnohem produktivnější,“ dodal.

Přestaňte diskutovat a rozhodněte, vyzval Zelenskyj spojence k dodávce tanků

Válka na Ukrajině

Reklama

Výběr článků

Načítám